Hrvatska

NEZADOVOLJNI: Tovarnik: Izbjeglice krenule pješice prugom prema Ilači

Vlak s 11 vagona, u koji stane oko tisuću ljudi, u stajalistu Ilača počeo je ukrcaj izbjeglica nešto prije 16 sati.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Dio izbjeglica u Tovarniku, nezadovoljan dugim čekanjem na ulazak u autobuse za Ilaču, gdje se ukrcavaju u vlak, poslijepodne je uspio probiti kordon policije i pješice se željezničkom prugom uputio prema Ilači.

U Tovarnik je od srijede ujutro iz Srbije pristiglo nekoliko tisuća migranata koje državne vlasti namjeravaju prevesti autobusima do nedaleke Ilače, a odatle vlakom do Zagreba. Vlak s 11 vagona, u koji stane oko tisuću ljudi, u stajalistu Ilača počeo je ukrcaj izbjeglica nešto prije 16 sati.

Načelnica općine Tovarnik Ruža Veselčić Šijaković rekla je kako stanovnici suosjećamo s onime što proživljavaju migranti, ali su mogućnosti smještaja i pomoći u toj općini iznimno ograničene.

"U Tovarniku je, najblaže rečeno, opsadno stanje. Još smo prije tri tjedna upozoravli nadležne da se ovako što može dogoditi. Prošli smo rat i naši mještani znaju dobro što znači biti prognan i napustiti svoj dom, ali naše mogućnosti nisu bezgranične", rekla je podsjetivši kako u Tovarniku živi oko 1500 stanovnika koji se pribojavaju za vlastitu sigurnost.

Po njezinim riječima, mnoga djeca boje se ići u školu, a i roditelji imaju iste strahove.

"Mnogi od migranata ne ulaze kroz službeni prijelaz već u Tovarnik ulaze preko polja, kroz kukuruzišta i ovdašnjim ljudima jednostavno nije ugodno u takvoj situaciji", upozorila je rekavši kako će općinske vlasti kao i brojni volonteri iz Tovarnika i dalje pomagati izbjeglicama.

"Razumijemo te ljude i žao nam ih je. Želimo međutim da se što manje zadržavaju u selu i da se što prije transportiraju u prihvatne centre. Nije nam problem pomagati, ali kako se ovome ne vidi kraja, ljudi su se počeli pribojavati", kaže Tovarničanin Dubravko Blašković.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

izbjeglice, tovarnik