Hrvatska

STANJE: Nekoliko tisuća izbjeglica i dalje u Tovarniku, na dvije lokacije

Nekoliko tisuća migranata i dalje se nalazi u Tovarniku te su razmješteni na dvije lokacije na kojima imaju potpunu ograničenost kretanja.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Nekoliko tisuća migranata i dalje se nalazi u Tovarniku te su razmješteni na dvije lokacije na kojima imaju potpunu ograničenost kretanja.

Na željezničkom kolodvoru koji danas umjesto pripadnika temeljne policije nadziru pripadnici policijskih specijalnih postrojbi, velik je broj migranata koji su se rasporedili duž kolosjeka na pruzi koja od Tovarnika vodi prema Vinkovcima te uokolo same kolodvorske zgrade.

Iako se može vidjeti kako pojedini migranti u plastične vreće prikupljaju otpad, njega ima mnogo na mjestu na kojem borave. Po svuda su razbacana razna ambalaža, ostaci hrane te konzervi koje se djele migrantima.

Djelatnici Crvenog križa dijele jabuke, a migrantima je omogućena zdravstena pomoć. Migranti smješteni na Željezničkom kolodvoru čekaju neke od najavljenih vlakova kojima će biti prevežni u prihvatne centre.

Otprilike kilometar i pol dalje od jedne od tovarničkih sporednih ulica koja od kolodvora vodi prema centru sela, nalazi se smješten velik broj migranta. I oni se nalaze pod velikim policijskim osiguranjem te se s tog mjesta ukrcavaju u autobuse koji ih voze prema prihvatnim centrima.

Iako su od srijede zatvoreni u potpunosti svi granični prijelazi pa i onaj između Tovarnika i Šida imigranti i dalje pristižu u Tovarnik i to preko tzv. zelene granice prolazeći kroz polja i kukuruzišta pri čemu ih čim stupe na hrvatsko tlo privodi policija koja nadzire cijelo područje državne granice.

Oni u Tovarnik pristižu u skupinama, a neki od njih uspjeli su i proći kontrolu policije na području Tovarnika. Tako je na ulazu u Slakovce nedaleko Vinkovaca prije otprilike sat vremena primjećena uz državnu cestu skupina od 10-ak imigranata. Sve njih, međutim, policija prikuplja te ih vraća u Tovarnik.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

tovarnik, izbjeglice