Komentari

KOMENTAR KREŠIMIRA MACANA: Izbjeglice donijele bod Milanoviću, ali izbjeglička kriza nije gotova

Karamarko ponovno ostaje u sjeni predsjednice.

Piše: Krešimir Macan

U kriznim situacijama sudit će vas po tome kako reagirate na problem i jeste li ga na kraju riješili. Ako gledamo po tom kriteriju ovu bitku je dobila Vlada RH i sam premijer Milanović. Makar su bili iznenađeni samim razvojem događaja prvi dan, sabrali su se i stavili problem pod kontrolu, natjeravši i jednog Orbana na suradnju.

Uz sve bolju organizaciju na terenu, važan trenutak je bila i Milanovićeva konferencija za medije u petak koja je jako dobro primljena među medijima i građanima. Stvari su se munjevito događale i tako se mijenjao dojam. Od početnog kaosa do reda jutros i šatorskog naselja pored Tovarnika.

 

Karamarko ponovno ostaje u sjeni predsjednice, što se može pokazati opasni hendikep ako se govori o srazu dvaju kandidata za premijera na predstojećim izborima.

Predsjednica je imala potrebu nametnuti se kao faktor u cijeloj priči, no možda je malo trčala pred rudo sa svojim zahtjevima, što je omogućilo drugoj strani da dosta oštro odgovori i donekle ismije njezine "histerične" napade. Pogledajte taj odabir riječi - štabovi za širenje histerije - dosta promišljen odabir druge strane.

Karamarko ponovno ostaje u sjeni predsjednice, što se može pokazati opasni hendikep ako se govori o srazu dvaju kandidata za premijera na predstojećim izborima. Pojačava se dojam kao da se predsjednicu namjerno gura u prvi plan, umjesto da imamo sučeljavanje dvojice pretedenata. Dugoročno mu to može štetiti jer Milanović bolje od njega gradi dojam državnika, europskog lidera.

Jer izbore odlučuju neodlučni, a njih zasigurno nije privukla oštra desna retorika Karamarka.

Mozda vam apsurd cijele situacije najbolje ilustrira trenutak kada se "komunist" Ostojić poziva na papu Franja i Angelu Merkel i pritom zvuči sasvim suvislo. Očekivali bi da se na njih poziva desnica.

Predsjednica je u večerašnjem nastupu uživo na Nova TV pomalo ublažila stavove i reterirala, što je dodatna potvrda da njihov pristup u zadnjih nekoliko dana nije najbolje primljen. Uostalom na to su upućivala i relevantna istraživanja o izbjegličkoj krizi.