Znanost

OTKRIĆE: NASA-ini znanstvenici: Površinom Marsa teče tekuća voda

To povećava izglede da na Crvenom planetu postoji neki oblik života.

Piše: PolitikaPlus/Hina

NASA-ini znanstvenici otkrili su tragove koji ukazuju na to da tijekom ljetnih mjeseci na Marsu ima tekuće vode, što povećava izglede da na Crvenom planetu postoji neki oblik života, prenose svjetski mediji, a važno otkriće objavljeno je u ponedjeljak na konferenciji za novinare.

Mjerenja iz orbite Marsa pokazala su da na tom planetu tijekom ljetnih mjeseci ima vode u tekućem stanju. Tada voda teče niz strme kanjone, padine i kretere, a do najnovijih spoznaja znanstvenici su došli zahvaljujući novim tehnologijama koje omogućuju analizu kemijske karte površine Marsa što ju je snimila NASA-ina letjelica Mars Reconnaissance Orbiter.

Otkrili su tragove soli koji se formiraju samo u prisutnosti vode. Instrumenti su otkrili nekoliko stotina metara duge tragove koji izgledaju kao da teku niz strmine.

Tamni tragovi, široki nekoliko metara, prvi su put na površini ovog planeta otkriveni prije četiri godine. Obično su se javljali u proljeće, širili tijekom ljeta i nestajali najesen. Dosad nije bilo potvrde da je riječ o vodi.

Postojanje tekuće vode povećava mogućnost postojanja mikroba, odnosno života, ističe glavni autor istraživanja Lujendra Ojha s Instituta za tehnologiju u američkoj Georgiji, piše BBC.

Znanstvenici još ne mogu sa sigurnošću kazati otkud dolazi voda. Pretpostavljaju da izlazi iz podzemnog leda, slanih izvora ili se kondenzira iz Marsove atmosfere te vjeruju da je voda puno slanija nego ona na Zemlji zbog načina na koji nastaje.

Otkriće bi moglo utjecati na to da svemirske agencije ubuduće svoje misije planiraju ovisno o tomu ima li ondje vode, a koristi od toga mogli bi imati i astronauti.

Rezultati istraživanja Lujendre Ojhe i njegovih kolega objavljeni su u časopisu Nature Geoscience.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

život, mars, nasa