Hrvatska

REAKCIJE: Stižu prve pohvale: Ovakvim se programom HDZ definira kao zrela europska demokršćanska stranka

5+Hrvatska.

Piše: Ivan Klarić

HDZ u četvrtak u Kongresnoj dvorani Globus na zagrebačkom Velesajmu predstavlja svoj izborni program '5 + Hrvatska', što označava i formalni početak kampanje za parlamentarne izbore a Večernji list prvi donosi detalje tog dokumenta.

Riječ je o sveobuhvatnom programu, dio kojega je i gospodarski program koji se više od godinu dana radio u suradnji s njemačkim institutom IFO, piše Večernji list.

Temelj je izbornog programa gospodarstvo, a u sklopu programa posebno se naglasak stavlja na zapošljavanje, poljoprivredu, razvoj informacijsko-komunikacijskog sektora, demografiju i obrazovanje, a sve kako bi se potaknulo zapošljavanje i zaustavio trend iseljavanja iz Hrvatske.

Politički analitičar Davor Gjenero kaže da je riječ o konzistentnom demoršćanskom programu.

- Demokršćani se oslanjaju na koncept socijalno-tržnog gospodarstva, zagovaraju održiv društveni razvoj i državne institucije koncentrirane na zaštitu obitelji i majčinstva. Ovakvim se programom HDZ definira kao zrela europska demokršćanska stranka, a takav program konzistentan je s centrističkom umjerenjačkom politikom. „Vitka država“, ozbiljna reforma javne uprave na razini središnje države, lokalne samouprave, napuštanje etatističkog modela i afirmacija načela supsidijarnosti u odnosu na lokalne i regionalne vlasti konzistentno je s ovim vrijednostima, kaže Gjenero i dodaje.

- Ovakav program može biti zanimljiv svim socijalnim partnerima, i poslodavcima kojima garantira stabilnost poslovanja, smanjivanje troškova i neizvjesnosti koje generira nefunkcionalna pravna država, ali i radno ovisnom stanovništvu, jer pretpostavlja novo zapošljavanje, ali i regulirano tržište rada. Glavni problem HDZ-a je što njihovi konkurenti nemaju niti obrise dosljedno zamišljenog socijaldemokratskog programa, tako da ovi izbori neće biti nadmetanje dviju programskih koalicija, a to znači da će HDZ-ov program ostati u sjeni dnevnopolitičkih intriga i svađa što ih kreiraju aktualni premijer i njegova sljedba, na kraju će Davor Gjenero.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

davor gjenero, izborni program, hdz