Komentari

KOMENTAR KREŠIMIRA MACANA: HDZ solidno odradio domaću zadaću – pitanje je koje će teme uspjeti nametnuti u kampanji

O izbornom programu HDZ-a.

Piše: Krešimir Macan

Solidno i prema pravilima struke napisan program okrenut budućnosti jer su to jedine teme koje stvarno zanimaju birače. Dobre konstrukcije i lijepa lista želja, samo bi morala uz njih još staviti i imena i mjere s kojima ih misle ostvariti, o čemu ćemo  vjerojatno više doznati sutra. No, moram priznati, ovo je puno konkretniji program od svojevremene Sanaderove jamstvene kartice, više na tragu odbačenog Plana 21., dobra osnova za raspravu o dosta pitanja koja Hrvate muče već godinama. Nema rezova, doline suza i teških odluka, to je ostavljeno za poslije izbora.

 

Poglavlje 4. Pravna stabilnost: Manje normi i zakona, micanje politike iz pravosuđa mi zvuči kao nastavak Sanaderova Hitroreza, koji je prijeko potreban Hrvatskoj, a nije ga se dovršilo samo jer je to bio projekt bivšeg HDZ-ova premijera. A svi takvi projekti nadilaze mandat jedne vlade i mi kao poduzetnici ih jedva čekamo. Lijepa lista želja koju vjerujemo može potpisati svaki dobronamjeran građanin Hrvatske. Županijama će očekivano dati veće ovlasti, odnosno na njih će prenijeti ingerencije ureda državne uprave te, tako izbjeći postojeći dualizam i smanjiti državni aparat. Stvarnom fiskalnom decentralizacijom HDZ planira ojačati ulogu gradova i općina, što su mnogi prije njih tražili i obećavali, ali se do danas to nije dogodilo. Naime svakoj se vladi kad se suoči s financijskim problemima, omili taj dio novca kojeg bi se trebala odreći. Osim toga odlično je i za političku trgovinu kada sve odlučuješ u Zagrebu.ovo je definitivno dio programa koji vjerujem nije nikome sporan i mogu prigovarati Kukuriku koaliciji da ga nisu uspjeli sami realizirali, iako je bilo pokušaja i nekih poteza.

 

Točka 1. Gospodarski rast i razvoj: Suzbijanje sive ekonomije je nastavak onoga što se već radi – od fiskalizacije i drugih mjera, tako da tu nemaju toliku točku razlike od Kukuriku koalicije koja upravo tvrdi da je uvela reda u nered koji je ostavio HDZ. Ključna će tu biti uloga Porezne uprave, a tu je druga strana u ovom trenutku u prednosti.

 

Zaštitu domaćeg proizvođača su dosad obećavale sve vlade, ali je nažalost ostalo na tome da su preživjeli samo najžilaviji i to često bez pomoći države.
Zvuči li vam i ovo poznato? Najavljuju u kratkom razdoblju i ukidanje 50-60 parafiskalnih nameta – tu će se sporiti s Kukuriku vladom oko toga što se moglo više napraviti. Doduše bez stvarne promjene investicijske klime i odnosa prema poduzetnicima u Hrvatskoj sve je to samo šminkanje. No, više će o tome reći Hrvatska udruga poslodavaca ( HUP ) i ostale strukovne udruge.

 

Sve u svemu, solidno odrađen domaći zadatak i konkretna obećanja čija se ostvarivost već može argumentirano testirati tijekom kampanje. Ostaje pitanje koje će se od ovih poruka i tema nametnuti kao šlageri kampanje

Čini mi se da im ova priča oko dozvola neće biti udarna jer se već sada e-dozvole izdaju u jednom danu ili čak za 45 minuta, barem ako je vjerovati onome što je danas na Twitteru objavila ministrica Anka Mrak-Taritaš. No,svakako postoji još dovoljno područja za unapređenje.

 

Iako brojka od 100.000 radnih mjesta zvuči jako puno, razrađeno je gdje, vjerujem da ćemo čuti kako i zvuči dobro – većina u poljoprivredi i pretpostavljam posljedično prehrambenoj industriji koje su nepravedno zapostavljene već mandatima i prepuštene same sebi. Tu idu izravno na sve građane. Ipak, vjerujem da će glasači biti oprezni po tom pitanju jer više-manje slična obećanja slušaju od 2000. godine.

 

I na kraju onaj populistički dio – 3-.. Zdravstvo i socijalna pravednost: Veće rodiljne naknade i za drugih šest mjeseci. Jasno je da za to nema novaca, kao što ga nema sada niti za povećanje plaća nastavnicima za 4%, iako u stvarnosti osim slabih financija države, nema razloga da i drugih šest mjeseci rodilja ne prima punu plaću na koji cijeli radni vijek plaća pune doprinose. Kad bi, naravno, sve to bilo održivo.

 

Isto se odnosi i na poglavlje 5. Društvo, demografija, obrazovanje i znanost: Mirovine 60 posto prosječne plaće – nije realno s ovakvom ekonomijom i omjerom zaposlenih i umirovljenih očekivati da će sve mirovine doseći u prosjeku 3430 kn (60% prosječne mjesečne plaće iz srpnja 2015. od 5716 kn). Prosječna mirovina za sve kategorije u srpnju 2015. iznosila je 2233 kn. Samo povećanje od 10% ili za 223 kune godišnje bi značilo dodatne 3.6 milijardi kuna troška za državni proračun, za što je potreban baš veliki rast, jer daljnje zaduživanje uz deficit nije održiva opcija.

 

Otvaraju svjetonazorsko pitanje abortusa formulacijom: „Posvetit će posebnu pozornost abortusu, samohranim majkama i socijalnim, psihološkim, zdravstvenim i gospodarskim okvirima u kojima žena odlučuje o rađanju“, što im se može obiti o glavu kao bumerang kako i pitanje vjeronauka SDP-u 2007. godine. To su uvjerenja njihovih birača koji će ionako glasati za njih, dok bi mogli izgubiti neke neodlučne.

 

I tu je obvezatni dio o braniteljima kojima se oprezno ispunjavaju zahtjevi „šatoraša iz Savske“ jer se uvjetuju gospodarskim i financijskim oporavkom Republike Hrvatske, čime i sami priznaju da im zahtjevi nisu bili održivi u ovom ekonomskom trenutku. - Najavljuje vraćanje ukinutih mirovinskih prava braniteljima sukladno gospodarskom i financijskom oporavku Republike Hrvatske. Zalagat će se za postizanje konsenzusa o donošenju Ustavnog zakona o zaštiti dostojanstva hrvatskih branitelja i Domovinskog rata. Mislim da će morati detaljnije objasniti što znači trajno rješavanje statusa pripadnika Hrvatskog vijeća obrane, budući da se već sada državni proračun jedva nosi s postojećim obavezama.

 

Sve u svemu, solidno odrađen domaći zadatak i konkretna obećanja čija se ostvarivost već može argumentirano testirati tijekom kampanje. Ostaje pitanje koje će se od ovih poruka i tema nametnuti kao šlageri kampanje – sjetite se samo 2007. kad se pričalo o porezima na dionice i micanju vjeronauka iz škola, te pravu građana BiH koji ne plaćaju porez u Hrvatskoj da odlučuju o njezinoj Vladi, a najmanje o programima. Nažalost, u kampanjama koje su ovako intenzivne, kao ova predstojeća, programi najčešće ostanu zapostavljeni sa strane jer se ključne bitke vode oko nekih sasvim drugih pitanja.Ostaje nam još za vidjeti koja bi to bila za ove izbore.

 

- Zaključno, što se same forme programa tiče, imamo iskorak na bolje. Izazov je, kao i uvijek realizacija lijepih želja nakon izbora.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

izborni program, hdz, krešimir macan