Crna kronika

TOVARNIK: Ljeposava Stanimirović 1991. lažnim dokumentima prikrivala mučeničku smrt vlč. Ivana Burika

Mučki je ubijen, 8. listopada 1991. godine, u župnoj kući u Tovarniku, a ekshumiran je iz masovne grobnice i pokopan na mjesnom groblju, 31. siječnja 1998. Godine

Piše: PolitikaPlus

U Hrvatskoj je u četvrtak praznik. Dan neovisnosti. Neovisnosti koje ne bi bilo bez brojnih žrtava. A među njima su i tovarničke žrtve, predvođene mjesnim župnikom vlč. Ivanom Burikom, mučenikom katoličke Crkve, jedinim svećenikom ubijenim u Domovinskom ratu.


Udruga dr. Ante Starčević iz Tovarnika već godinama traga za istinom o mučeničkoj smrti tovarničkog svećenika i pri tom je uspjela otkriti ime ubojice, ali i neke sumnjive okolnosti izvješća njegove smrti kojega potpisuje dr. Ljeposava Stanimirović. Istraživanjem i razgovorom sa svjedocima utvrdili smo kako postoji osnovana sumnja da je velečasnog Burika ubio Kosta Gvozdenov iz Vršca, pripadnik četničke postrojbe “Dušan Silni”.


Kontroverzno je i liječničko izvješće mrtvozornice dr. Ljeposave Stanimirović od 12. listopada 1991. o uzroku Burikove smrti po kojemu on nije strijeljan, nego je poginuo od eksplozije. Postoje svjedoci koji su vidjeli Burikovo tijelo i uočili rupe od metaka. Više preživjelih tovarničkih logoraša, među kojima Pavo Mijoković, svjedoči da su mještani našli velečasnog Burika mrtvoga na dvosjedu u podrumu. “Otkopčao sam mu vestu” – doslovce je izjavio – “i vidio rupe od metaka na njegovim prsima. Velečasnog smo stavili u sivu najlonsku vreću, odnijeli ga na traktorskoj prikolici na groblje i tamo ga položili pored ostalih ubijenih mještana.”


Istražujući ovaj ratni zločin došli smo do dokaza, kako su lažnim dokumentima mrtvozornici dr. Ljeposava Stanimirović i dr. Dragan Martinović odrađivali prljavi posao za okupatorsku vlast, pa su, naknadno bez pregleda i danima nakon stvarne smrti, potpisivali lažne smrtovnice. O tome mogu posvjedočiti i preživjeli mještani, koji su skupa, s tada još živim tovarničkim župnikom vlč. Ivanom Burikom, već u rujnu 1991. pokopali ubijene branitelje i civile.


Tovarnički župnik vlč. Ivan Burik primio je posebnu milost od Boga i snagu Duha Svetoga te je u tragičnim okolnostima posljednjeg rata u Hrvatskoj posvjedočio svoju ljubav prema Kristu Kralju i katoličkoj crkvi žrtvom vlastitoga života. Mučki je ubijen, 8. listopada 1991. godine, u župnoj kući u Tovarniku, a ekshumiran je iz masovne grobnice i pokopan na mjesnom groblju, 31. siječnja 1998. Godine, sa svojim župljanima, koji su, kao i on, ubijeni iz mržnje tijekom srbijanske oružane agresije i okupacije Tovarnika.Udruga dr. Ante Starčević -Tovarnik
Antun Ivanković, predsjednik

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

srbi, smrtovnice, tovarnik, svećenik