Hrvatska

REJTING: Raste im podrška: Bez MOST-a nezavisnih listi se neće moći sastaviti Vlada?

PRGOMET: Građani ne žele Milanovića i Karamarka i njihove svađe i ratove. PETROV: Želimo povezati sve u veliku frontu protiv HDZSDP-a.

Piše: Ivan Klarić

Redovito mjesečno istraživanje agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop, provedeno u razdoblju između 30. rujna i 3. listopada, pokazuje nastavak blagog trenda smanjenja prednosti HDZ-ove desne koalicije u odnosu na glavnog takmaca, SDP-ovu lijevo liberalnu koaliciju. Ovaj je trend smanjenja prednosti započeo prije pola godine kad je razlika između koalicija bila veća od 6 postotnih bodova, da bi u ovomjesečnom istraživanju ona pala na 1 postotni poen.

Da su parlamentarni izbori provedeni početkom listopada (cijela Hrvatska jedna izborna jedinica uz izlaznost 53-58%), na ljestvici preferencija izbornih lista (poznatih u trenutku provođenja istraživanja) HDZ-ova Domoljubna koalicija bi dobila 32,9 posto glasova (prema 32,8% iz rujna). U odnosu na prošlogodišnji listopad (kada je sastav koalicija bio nepotpun u odnosu na sadašnje stanje) vodeća oporbena koalicijska lista bilježi rast izbora od 2,4 postotna poena (u listopadu 2014. godine Domoljubna koalicija je bilježila izbor od 30,5%).

S druge strane, dosadašnja vladajuća koalicija okupljena oko SDP-a, bilježi izbor od 31,9 posto (prema 31,1% prije mjesec dana, odnosno 23,2% u istom mjesecu prošle godine). Tako je u posljednjih mjesec dana HDZ-ova koalicija ostala gotovo na istoj razini podrške (+0,1 postotni poen), dok je podrška SDP-ovoj koaliciji (ovaj mjesec bez IDS-a) porasla za 0,8 postotnih poena. Na trećem je mjestu, po prvi put od početka mjerenja, Most nezavisnih lista metkovskog gradonačelnika Bože Petrova s izborom od 4,7 posto (prije mjesec dana 3,4%). Ujedno je ova lista i najveći ovomjesečni dobitnik (ako se promatra porast izborne podrške u odnosu na prethodni mjesec).

- Mene osobno, ali i nas u MOST-u nezavisnih lista zanima jedino promjena u Hrvatskoj, razvoj svih krajeva, gradova i općina, a ne moja osobna ili stranačka popularnost. To prepoznaje sve veći broj naših građana, a mi im jamčimo odgovornost prema svakom povjerenom glasu, kaže nam Božo Petrov i dodaje.

- Pobjeđivali smo nedodirljive uhljebe na lokalnim razinama i kad nam nisu davali nikakve šanse. Sada nam ankete daju šansu, ali mi tu podršku koja svaki dan jača osjećamo i na terenu bez anketa. Upravo zato što jedini nudimo promjenu, očekujemo da će nas do izbora prljavom kampanjom pokušati zaustaviti i tako onemogućiti promjene, ističe i zaključuje.

- Most nezavisnih lista želi ujediniti Hrvatsku i okončati podjele i povezati sve neodlučne, raspršene i nepovezane birače u veliku frontu protiv HDZSDP-a, na kraju će Božo Petrov.

- Rezultat je očekivan. Građani ne žele Milanovića i Karamarka i njihove svađe i ratove. U nama prepoznaju ljude koji svojim životima, profesionalnim karijerama nude izgradnju jedne normalne, uljuđene zemlje. Ljudi nas prepoznaju kao nadu ovom društvu, rekao nam je Drago Prgomet.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

sdp, hdz, drago prgomet, božo petrov, most, crodemoskop