Hrvatska

ANALIZA: Borba za svaki glas: Izbori 2015. bit će najneizvjesniji izbori do sada?

'Ne treba očekivati da bi bilo jedan, bilo drugi blok mogli bitnije dobivati ili gubiti birače.'

Piše: Ivan Klarić

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović raspisala je parlamentarne izbore za nedjelju, 8. studenoga, te građanke i građane pozvala da izađu na glasanje i tako „oblikuju budućnost domovine“.

"Drage sugrađanke i dragi sugrađani, izađimo na izbore 8. studenoga i oblikujmo budućnost naše domovine", poručila je predsjednica Republike u ponedjeljak poslanicom u kojoj je objavila svoju Odluku o raspisivanju parlamentarnih izbora za nedjelju, 8. studenoga.

Birače je pozvala da iskoriste svoje pravo i preuzmu odgovornost, a političke stranke, nezavisne liste i samostalne kandidate na politički korektna sučeljavanja argumentima.

A što kažu ankete? Redovito mjesečno istraživanje agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop, provedeno u razdoblju između 30. rujna i 3. listopada, pokazuje nastavak blagog trenda smanjenja prednosti HDZ-ove desne koalicije u odnosu na glavnog takmaca, SDP-ovu lijevo liberalnu koaliciju. Ovaj je trend smanjenja prednosti započeo prije pola godine kad je razlika između koalicija bila veća od 6 postotnih bodova, da bi u ovomjesečnom istraživanju ona pala na 1 postotni poen.

Da su parlamentarni izbori provedeni početkom listopada (cijela Hrvatska jedna izborna jedinica uz izlaznost 53-58%), na ljestvici preferencija izbornih lista (poznatih u trenutku provođenja istraživanja) HDZ-ova Domoljubna koalicija bi dobila 32,9 posto glasova (prema 32,8% iz rujna). U odnosu na prošlogodišnji listopad (kada je sastav koalicija bio nepotpun u odnosu na sadašnje stanje) vodeća oporbena koalicijska lista bilježi rast izbora od 2,4 postotna poena (u listopadu 2014. godine Domoljubna koalicija je bilježila izbor od 30,5%).

S druge strane, dosadašnja vladajuća koalicija okupljena oko SDP-a, bilježi izbor od 31,9 posto (prema 31,1% prije mjesec dana, odnosno 23,2% u istom mjesecu prošle godine). Tako je u posljednjih mjesec dana HDZ-ova koalicija ostala gotovo na istoj razini podrške (+0,1 postotni poen), dok je podrška SDP-ovoj koaliciji (ovaj mjesec bez IDS-a) porasla za 0,8 postotnih poena. Na trećem je mjestu, po prvi put od početka mjerenja, Most nezavisnih lista metkovskog gradonačelnika Bože Petrova s izborom od 4,7 posto (prije mjesec dana 3,4%). Ujedno je ova lista i najveći ovomjesečni dobitnik (ako se promatra porast izborne podrške u odnosu na prethodni mjesec).

Dalje slijede stranačka lista ORaH-a na četvrtom mjestu s 4,4% izbora (isto kao i prije mjesec dana), dok je lista Živog zida peta s 3,4 posto podrške (u odnosu na rujanskih 4%). Slijedi stranačka lista HDSSB-a s izborom od 2 posto, koalicija Naprijed Hrvatska-Reformisti i koalicija okupljena oko Stranke Milana Bandića (obje po 1,6 posto). Iznad 1 posto su i dvije novije koalicije: IDS-PGS (1,4 posto) i HSP-HKS (1,2 posto). Ostale liste bilježe skupni izbor od 1,1 posto, uz 13,9 posto neodlučnih.

Politički analitičar Davor Gjenero kaže da se u političkoj areni u rujnu ništa neočekivano nije dogodilo.

- Oba bloka uglavnom kontroliraju svoje biračko tijelo, male stranke na lijevoj margini već su tijekom ljeta počele nestajati, a njihovi birači su se prelili matici. HDZ je ranije konsolidirao svoje biračko tijelo. Više do izbora nema mnogo prostora za pomake, a ne treba očekivati da bi bilo jedan, bili drugi blok mogli bitnije dobivati ili gubiti birače, kaže Gjenero i dodaje.

- Samo to možemo očitati iz ovog istraživanja, jer ona ne daje realan odnos snaga dvaju blokova, niti na nacionalnoj razini, a pogotovo ne na razini izbornih jedinica, tako da to istraživanje ne može služiti kao pouzdan alat za izradu izborne prognoze, na kraju će Davor Gjenero.

Kako god, ovi izbori će, slaže se nekolicina analitičara s kojima smo razgovarali zadnjih dana, biti jedni od najzanimljiviji od osamostaljenja.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

kolinda grabar kitarović, davor gjenero, izbori