Hrvatska

VATIKAN: Svećenik kojem su djeca kriva za pedofiliju udaljen iz službe

'Nažalost ima djece koji traže pažnju jer je ne dobivaju kod kuće. I onda se nađe neki svećenik koji može podleći iskušenju. Razumijem to'..

Piše: PolitikaPlus/Hina

Talijanska Rimokatolička Crkva u srijedu je udaljila iz službe svećenika koji je sablaznio izjavom da su u mnogo slučajeva djeca sama kriva za to što su ih seksualno zlostavljali svećenici.

 

Trentska nadbiskupija, na sjeveru Italije, priopćila je da je 75-godišnji otac Gino Fiam udaljen iz službe u svojoj župi i da mu je zabranjena svećenička služba. "Nažalost ima djece koji traže pažnju jer je ne dobivaju kod kuće. I onda se nađe neki svećenik koji može podleći iskušenju. Razumijem to", rekao je Fiam u razgovoru za televiziju "La7".

 

Na upit znači li to da su djeca na neki način sama odgovorna za to, Fiam je odgovorio: "U mnogim slučajevima, da". Trentska nadbiskupija priopćila je da Fiamova stajališta o svećeničkom zlostavljanju djece nisu i njezina i da je ovom izjavom povrijedio "osjećaje cijele crkvene zajednice".

 

Rimokatolička Crkva uzdrmana je posljednjih 15 godina otkrivanjem skandala o svećenicima koji su napastvovali djecu, a ti se slučajevi potom zataškavali. I papa Benedikt XVI. i Franjo objavili su "nultu toleranciju" prema tome.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

crkva, dijeca, vatikan