Svijet

ENGLESKA CRKVA: Zatvor za bivšeg biskupa unatoč podršci visokih dužnosnika i kraljevske obitelji

Peter Ball (83) je priznao prošlog mjeseca da je zlostavljao 19 mladih muškaraca između 1977. i 1992. kada je bio biskup Lewesa, na jugu Engleske.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Jedan bivši britanski biskup osuđen je u srijedu na 32 mjeseca zatvora zbog seksualnih zlostvaljanja koja je počinio prije više od 20 godina, kada je imao podršku visoko rangiranih političara i članova kraljevske obitelji.


Peter Ball (83) je priznao prošlog mjeseca da je zlostavljao 19 mladih muškaraca između 1977. i 1992. kada je bio biskup Lewesa, na jugu Engleske.Tijekom procesa na sudu u Londonu otkriveno je da je tražio od nekih svojih žrtava da se skinu i mole. Prije 22 godine su neki ministri, zastupnici, direktori škola i jedan član kraljevske obitelji intervenirali kako bi poštedjeli optužbi tog bliskog prijatelja princa Charlesa. Engleska crkva je ponovo preuzela slučaj 2008. i policija je pokrenula istragu četiri godine  kasnije. Nedugo zatim se Neil Todd, prva žrtva koja je progovorila, počinio samoubojstvo u dobi od 39 godina.

 

Engleska crkva je izrazila svoje bezrezervne isprike za počinjena nedjela. Lord Carey, koji je bio canterburyjevski nadbiskup u to doba i poglavar Engleske crkve, također se ispričao u ime crkve ali je demantirao pokušaj zataškavanja afere. Richard Scorer, odvjetnik nekoliko Ballovih žrtava, ocijenio je skandaloznim tako dugo čekanje izvršenja pravde.

 

On je dodao da je visoko svećenstvo i visoki politički dužnosnici, među kojima ministri i članovi kraljevske obitelji koji su ga štitili, samo pogoršali patnje žrtava i pojačali utisak da su zlostavljanja počinjena uz institucionalnu podršku crkve.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

kraljevska obitelj, crkva, svećenik, london