Komentari

KOMENTAR DARKA MARINCA: Politički govor, ili tko je dosad bolji - Milanović ili Karamarko?

Kada je u Domu sportova Zoran Milanović održao govor, učinio je to snažno i emotivno.

Piše: Darko Marinac

Kada je u Domu sportova predsjednik Vlade i SDP-a Zoran Milanović održao govor učinio je to snažno i emotivno i neverbalno uvjeren u ono što govori. Za svoju stranku smislio je i alternativnu inačicu SDP – srce dobrih promjena. Što je politički inovativno jer se u našem javnom prostoru prečesto pojmu reforma daje bjanko pozitivna konotacija.

 

To što je govorio snažno i emotivno, bitno je jer se tako pojačava persuativni tj uvjeravajući učinak, a naravno osnovni je cilj političkog govora, oblikovati  politička, socijalna i ideološka stajališta te usmjeriti djelovanje slušača govora, a koji je bio i ekskluzivan jer je govorio pred svojim pristalicama tj. članovima stranke.

 

Osim što je ovaj govor bio emotivan, za spomenutog govornika karakteristični su i ekspresivni govori uz bogatstvo i raznolikost izričaja iz dinamičnost rečenica. No on se ovdje može i zanijeti se pa je često sklon pretjerivanju do nerazumljivosti ili da kaže ono što uopće nije htio, pa se jednostavno spetlja.

 

On je u govoru često ponavlja njemu važne dijelove, a često govori o sporednijim vrijednosnim pitanjima kako bi izbjegao teme koje se nameću. No ovaj zadnji govor je bio primarno motivacijski govor za svoje članove SDP-a, jer on je poticao njihovu budnost i usredotočenost riječima - Vidim da su vam oči bistre, bistrije nego ikad. Vidim da ste i lavice i lavovi, sokolovi i orlovi i mogu samo reći - za mnom, uviknuo je.

 

Pa je nastavio - Ovo je najsretniji dan u mojem političkom životu, sretniji i od onog kad sam postao predsjednik ove velike stranke, sretniji od onog kad smo pobijedili na parlamentarnim izborima, sretniji i od onog kad sam položio prisegu za premijera Hrvatske, male zemlje velikog i žilavog naroda. Ovo sada nešto je što do sada nisam vidio. Reći ću vam što ste vi, vi ste SDP - srce dobrih promjena! Vi ste SDP - stranka domoljuba i patriota! Ima li ovdje domoljuba? Hrvatska, Hrvatska, Hrvatska!, uzviknuo je i potaknuo skandiranje u dvorani, kao na koncertu. 

 

Ovo je bitno zbog barem dvije stvari, svaki sugovornik ili onaj tko sluša osjeća se dobro kada je govornik ili sugovornik sretan što je s njim u društvu i to je i jedan od osnovnih tehnika udvaranja. A s druge strane u sportu momčad ili takmičar koji se na borilištu osjeća dobro neovisno o rezultatu ima velike izglede za pobjedu, tako da je ovo i jedno pumpanje optimizma.
Političku konkurenciju optužio je da nudi harač, zulum, dolinu suza i bolne rezove. -Ako je za to i bilo osnova prije tri ili četiri godine, danas sigurno nije trenutak za ono što nude naši eksperti kojima programe pišu stranci-dodao je.

 

Uz Zorana Milanovića, na skupu su govorili i potpredsjednici Vlade Branko Grčić i Milanka Opačić te ministar financija Boris Lalovac, koji su se pohvalili uspješnim projektima Vlade. No najviše oduševljenje izazvao je Boris Lalovac, kada je rekao kako se nada da će u HNB-u umjesto nekoga da im sljubljuje hranu i vino naći nekoga tko će znati kako financirati poduzetnike.

 

To što je OsJ-ovac Braun napravio do sada s SDP-om izgleda dobro. Tako pošto je na SDP-ovom skupu bilo hrvatskih barjaka kao nikada, izgleda kao da se kanilo HDZ-u ukrasti domoljublje. No stvar je vjerojatno i u tome da ih je amerikanac savjetovao jednostavno po američki da se nacionalne politike predstavljaju i vode  nacionalno, dakle i sa nacionalnim simbolima. Osobno neverbalno Milanović je u maniru velikog vođe bio pokretan i dinamičan, mlatarao je  rukama od ispružene pesnice, do dodirivanja grudi rukom do stisnutih pesnica, bila je to pravi vatromet verbalne i neverbalne komunikacije. Politički govor jednostavno mora biti i emisija energije.

Ipak stručnjaci kažu kako je Milanović ovim u ovom govoru neverbalnom komunikacijom uspio poslati i više informacije nego što je naumio. U dvorani u kojoj je bio on kao govornik bio smješten u sredini što je dobro, viorilo se više nacionalnih zastava nego na svim SDP-ovim skupovima od osamostaljenja do sada.

 

To što je OsJ-ovac Braun napravio do sada s SDP-om izgleda dobro. Tako pošto je na SDP-ovom skupu bilo hrvatskih barjaka kao nikada, izgleda kao da se kanilo HDZ-u ukrasti domoljublje. No stvar je vjerojatno i u tome da ih je amerikanac savjetovao jednostavno po američki da se nacionalne politike predstavljaju i vode  nacionalno, dakle i sa nacionalnim simbolima. Osobno neverbalno Milanović je u maniru velikog vođe bio pokretan i dinamičan, mlatarao je  rukama od ispružene pesnice, do dodirivanja grudi rukom do stisnutih pesnica, bila je to pravi vatromet verbalne i neverbalne komunikacije. Politički govor jednostavno mora biti i emisija energije.

 

Poslije nekoliko dana HDZ  i Domoljubna koalicija je u Zagrebačkom velesajmu imali su  predstavljanje izbornog programa, kojeg je osnovno obilježje gospodarski rast , održivi razvoj i zapošljavanje-Program 5+, za koji sada vidimo kako je najblaže rečeno kompiliran. Osnovne točke tog programa su: Gospodarski rast, zapošljavanje; Zdravstvo i socijalna osjetljivost; Pravna stabilnost i Društvo te demografija; Obrazovanje i znanost.

 

Radi se o jednom sveobuhvatnom programu koji je i kvalitetno pismeno sročen. Predsjednik HDZ-a  Tomislav Karamarko koji je jedini naravno uz voditelja Olivera Mlakara  govorio,  to je činio, za razliku od voditelja,  bez emocija i uz potpuno izuzeće temperamenta i dinamike, mrtvo, reklo bi se profesorski. Točno može se reći kako to i nije trebao biti političko motivacijski govor, već raščlambeno obrazlažući govor gdje je on posebno u raščlambama brilijantan, no ubuduće on će trebati ovladati tehnikama i vještinama motivacijskih političkih govora. Prečesto on zna biti presretan kada završi govor, što govori samo za sebe.

 

Kada usporedimo ova dva događaja, osim drugačije pripreme za govorenje i drugačijem tipu govora, ipak je vidljivo kako je u prvom slučaju govorilo više govornika, a u drugom samo jedan. Tako se slobodno može reći kako HDZ-u treba šira paleta govornika i to potentnih govornika u tipu Gordana Jandrokovića.

 

Karamarko je ipak osobno istaknuo  kako će jedan od njegovih prvih koraka biti prijedlog Predsjednici Republike za sazivanjem Vijeća za nacionalnu sigurnost kako bi se našao optimalan odgovor na migrantsku krizu. U prvoj godini najavio je tri projekta: nizinska pruga Rijeka-Zagreb, projekt navodnjavanja i odvodnje, pa projekt gradnje osam hidroelektrana.
Zatim je najavio ukidanje pedesetak parafiskalnih nameta, te smanjenje ministarstava i agencija. Najavio je kako će se zalagati kako bi svaka obitelj kojoj se rodi dijete dobije 1000 eura pomoći te je prvi puta podigao glas i izustio - Nema te cijene koju nećemo dati za opstanak Hrvatske. Najavio je depolitizaciju gospodarstva, te kako je energetska sigurnost važna , ali da bušenja u Jadranu nisu najbolje rješenje. Na kraju je umirovljenicima obećao život kakav zaslužuju, braniteljima veću brigu o njima i njihovim obiteljima, kao i obitelji općenito jer je to osnovica Hrvatskog identiteta i dodao je kako je ravnopravnost Hrvata u BiH uvjet ulaska te zemlje u Europu.

 

Treći slučaj javnog govora opisat ćemo kao razgovor novinarke Ivane Petrović sa Predsjednicom pošto se ova vratila iz Amerike. Sam intervju proticao je pitanjima o Predsjedničinoj inicijativi sastanka na temu jačanje inicijative Baltik – Jadran. No kako smo ušli u bespotreban sukob sa Srbijom oko migranata i prekograničnog prometa postojao je interes javnosti, a i javni interes oko sporadičnog susreta srpskog Predsjednika i Predsjednice, novinarka Ivana Petrović postavila je pitanje i o tome da li je Predsjednica spremna razgovarati s Nikolićem o aktualnim problemima?

 

Tada je Predsjedničin glasnogovornik rekao otprilike –Ivana moram prekinuti- i to je snimljeno i otišlo u javnost. Ovdje je glasnogovornik postupio teško je naći izraz jer je nestručno preslabo, to bilo pravo davljenje javne političke komunikacije. Glasnogovornik je osoba koja mora biti dobro upoznata sa politikom svoje kuće to jest organizacije ili institucije kako bi kada postoji javni interes govorio u ime organizacije ili institucije.

 

Glasnogovornik nikako ne može i ne smije biti čuvar od javnosti PublicGuard, pogotovo ne tamo gdje postoji javni interes ili kada se organizacija ili institucija financira javnim novcem. Ti čuvari PG-oci čestu gledaju smknutije od tjelohranitelja, pa ih je ružno i vidjeti. Često se ide u krajnost pa se upošljavaju lutkice, zgodne djevojke oskudna znanja. Najgore je to što i neki kvalitetni novinari vjeruju u to.

 

Struka predvođena prof Smiljanom Leinert Novosel kazala je ovako ovaj glasnogovornik trebao odstupiti ili bi Predsjednica trebala uposliti novoga jer je nepotrebno sramoti i narušava njen državnički autoritet. On je po njima osramotio struku, ne poštujući novinare ni javni interes. Možemo još i dodati kako tako i politički šteti Predsjednici.

 

Istina je i to da je on pokušao novinarki to privatno spočitnuti no kamera je snimila i sada smo možda dobili i studijicu slučaja za korpus znanja struke odnosa s javnošću, kako ne raditi.  No glasnogovornik ni bilo koji profesionalni ili javni komunikator ne smije biti davitelj javne političke komunikacije.