Zagreb

PLANOVI: Bandić najavio gradnju novog 'središta kulturne izvrsnosti', garaže...

Otvorit ćemo utrobu Sveučilišnog trga, kako se uvijek zvao i kako ga i ja zovem, napraviti garažu i provesti generalnu rekonstrukciju i sve zavšiti za 17 mjeseci

Piše: PolitikaPlus/hina

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavio je u srijedu projekt gradnje novog "središta kulturne izvorsnosti" na parceli između zagrebačke Gradske uprave i Sveučilišne knjižnice te rekonstrukciju Trgu maršala Tita i gradnju podzemne garaže.

 

Govoreći na svečanom otvorenju izložbe o povijesti Hrvatskog narodnog kazališta Zagreb, Bandić se osvrnuo na činjenicu da je cijela gradnja zgrade na ondašnjem stočnom sajmištu, budućem Sveučilišnom trgu a danas Trgu maršala Tita 15, trajala 17 mjeseci, te je najavio početak temeljite rekonstrukcije toga trga i gradnju podzemne garaže.

 

 "Moj će mandat trajati do 2017. Mi ćemo te godine početi dvije stvari: početkom te godine, 50 godina nakon zadnje rekonstrukcije HNK-a Zagreb, otvorit ćemo utrobu Sveučilišnog trga, kako se uvijek zvao i kako ga i ja zovem, napraviti garažu i provesti generalnu rekonstrukciju i sve zavšiti za 17 mjeseci", kazao je Bandić.

 

 Osvrnuo se i na planove gradnje druge scene HNK-a, ustvrdivši da je ona u planu u sklopu projekta razvoja parcele parka Brezje preko puta zgrade Gradske uprave, koja je prije osam godina kupljena od Zagrebačke banke za 120 milijuna kuna, gdje planira smjestiti sve kulturne institucije koje "nemaju krova nad glavom".

 

 "Kad se postigne konsenzus svih sastavnica institucija koje vape za svojim prostorom, o čemu sam već razgovarao s njihovim ravnateljima, na tom ćemo prostoru, na 38 tisuća četvornih metara sagraditi sadržaje kulturne izvrsnosti grada", kazao je Bandić.

 

 Najavio je da će se "očistiti i četiri kućice prema Sveučilišnoj knjižnici", pa će se ukupan prostor koji će biti na raspolaganju prostirati na 80 tisuća četvornih metara, a rok bi, kako je napomenuo, mogao biti čak i 2017., jer "novac se uvijek za prave projekte nađe".


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

trg maršala tita, zagreb, podzemna garaža