Hrvatska

KOMENTARI: Davor Gjenero: Milanović i Ostojić vrijeđaju predsjednicu, bilo bi vrijeme da se prestanu sramotiti!

Sporni post na Facebooku - tko ga je napisao?

Piše: Ivan Klarić

Na Facebooku predsjednice Kolinda Grabar Kitarović objavljen je post kao odgovor na kritiku ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića da bi se ona mogla lako dogovoriti sa svojim prijateljima u Srbiji i zaustaviti izbjeglički val u kojem je stajalo: 'Svojom današnjom izjavom tehnički ministar Ostojić priznao je da ova tehnička vlada nije u stanju voditi zemlju i da meni prepuštaju izvršne ovlasti. Napravit ću to čim mi dopusti Ustav.' Potom je uslijedila lavina kritika na društvenim mrežama s ocjenama da je pretjerala, a sutradan je predsjednica osobno iz daleke Kine svoj post objasnila kao - ironiju.

 

Slobodna Dalmacija u tiskanom izdanju dovodi u pitanje autorstvo posta: pod naslovom 'Matin udar na Kolindinu profilu' Slobodna zaključuje da predsjednica nije sama postavila post na popularnu društvenu mrežu koju rado koriste i političari jer se iz Kine gdje se u tada nalazila u višednevnom službenom posjetu ne može pristupiti Facebooku još od 2009. godine.

U daljnjem tekstu Slobodna tvrdi da je autor posta zapravo Mate Radeljić, predsjedničin savjetnik za unutarnju politiku. 'To, naravno, ne implicira da je istup koji je predsjednicu prikazao potpunim ustavnopravnim diletantom lišen njezine osobne odgovornosti, ali je u prvom redu djelo njezinih lepršavih suradnika', piše Slobodna.

 

Zanimljivo, tekst koji se našao u tiskanom izdanju, netragom je u međuvremenu nestao s portala te dnevne novine.


No, Radeljić je u odgovoru tportalu porekao autorstvo nad spomenutom izjavom na Facebooku.

'Riječ je o laži i podvali iz Feralove kuhinje', kratko je poručio Radeljić-

 

Ranije, politički analitičari i stručnjaci za ustav negativno su se osvrnuli na taj post predsjednice na Facebooku. No, u razgovoru za naš portal, politički analitičar Davor Gjenero kaže sljedeće.

- Jasno je da predsjednica Republike nije nosilac izvršne vlasti i da prema Ustavu ne može preuzeti izvršne ovlasti, niti ih itko može njoj "delegirati". Međutim, isto je tako istina da je Predsjednica izložena stalnom vrijeđanju nosilaca izvršne vlasti, prije svega trenutnog premijera i njegovog šefa represivnog sustava. Nakon tolike količine pretrpljenih uvreda, a nakon što je sustavno nastojala biti koncilijantna i izbjegavati sukobe, rečenicu o tome da premijer i njegov unutarnji krug gube kontrolu nad izvršnom vlašću, a da će ona rado pomoći da ih se u skladu s Ustavom, što je prije moguće, oslobodi dužnosti kojoj nisu dorasli, nikoga ne bi trebala niti iznenaditi, niti bi trebala buditi sumnju da Predsjednica želi prekoračiti ovlasti, kaže Gjenero i dodaje.

- A ako u SDP-u misle da je to kršenje Ustava, zna se kako se u Hrvatskoj pokreće postupak utvrđivanja posebne odgovornosti predsjednika Republike. U Saboru, dvotrećinskom većinom, a odluku donosi Ustavni sud. Budući da to ne mogu, bolje je da šute i da se dodatno ne sramote, na kraju će naš sugovornik.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

kolinda grabar kitarović, ranko ostojić, davor gjenero