Komentari

DRAMA NA GRANICI: Policija razbija opremu novinarima da sakrije istinu

Izbjeglička kriza izmakla kontroli.

FOTO: Željko Lukunić/PIXSELL
Piše: ag

Kad je predsjednica Republike upozoravala da se granica ne smije prelaziti ilegalno, premijer Milanović i ministar Ostojić optuživali su je za nehumanost i pokušaj državnog udara. Danas je hrvatska policija razbila opremu dvojice stranih novinara. Opravdanje policije glasi da su novinari ilegalno prešli granicu i snimali tamo gdje se ne smije. Što se to ne smije snimati u krizi za koju su Ostojić i Milanović tvrdili da je pod kontrolom?

 

Nervozna hrvatska policija počela je stranim novinarima razbijati opremu za snimanje kako bi sakrila istinu o razmjerima izbjegličke krize na granici sa Srbijom. Kad se vidjelo da će se Hrvatska naći na udaru izbjegličkog vala premijer i njegov ministar unutarnjih poslova su nam tvrdili da će kroz Hrvatsku proći par tisuća ljudi. Do danas prošlo ih je više od 197.000. Cijela ova situacija neodoljivo nas podsjeća na prošlogodišnje katastrofalne poplave u posavini.

 

Dok se vodeni val valjao kroz BiH premijer i njegovi suradnici uopće nisu reagirali, sve dok se cijela sela nisu našla pod vodom. I tada su volonteri puna tri dana spašavali ljude jer se Vlada nije bila u stanju organizirati i pokrenuti.

 

Kad je Mađarska počela dizati žicu na svojoj granici i kad je svakom zdrave pameti bilo jasno da će Hrvatska biti na putu velikog izbjegličkog vala, Milanović i njegovi ministri su tvrdili da se to neće dogoditi. Govorili su da imaju cijelu abecedu planova. Kad je Predsjednica Republike tražila da se vojska i policija pripreme za zaštitu granice premijer i svi obožavatelji njegovog lika i (ne)djela napadali su je i optuživali da izvodi državni udar i da je nehumana. Sad kad je stanje izmaklo kontroli, hrvatska policija novinarima razbija opremu, što se nije događalo čak ni u vrijeme rata.

 

Novinarima je čak zabranjeno i snimanje na mjestu događaja. Televizijski reporteri se javljaju dalje od mjesta na kojem su izbjeglice. Istvoremeno Radio Koper, program na talijanskom jeziku javlja kako se slovenska Vlada žali da ne može uspostaviti komunikaciju s hrvatskom Vladom.

 

Što je sve Milanović spreman napraviti u interesu predizborne kampanje. Koliko je državnom ugleda spreman žrtvovati. Sjetimo se sramote s izručenjem Perkovića na dan kad smo trebali slaviti ulazak u EU. Umjesto da budemo najomiljenija država u Europi tog dana bili smo najveća sramota. Isto nam Milanović radi i sad, u jeku izbjegličke krize. Umjesto da se s Predsjednicom Republike dogovorio oko rješavanja izbjegličke krize on je na sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost upadao u kaubojskom stilu i pitao predsjednicu zašto sjedi tu gdje sjedi opstruirajući tako svaku moguću suradnju. Sad se zbog njega svi moramo crveniti. Vrijeme je da s Hrvatske speremo ovo crvenilo.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

izbjeglice, mediji, policija, hrvatska