Sport

OSUDA: HND i Zbor sportskih novinara osudili napad na grčke novinare u Zagrebu

HND i HZSN priopćili su da je napad izveden u samom gradskom središtu, u Preradovićevoj ulici, u "najpodlijoj huliganskoj maniri".

Piše: PolitikaPlus/Hina

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Hrvatski zbor sportskih novinara (HZSN) najoštrije su u utorak osudili napad na dvojicu grčkih novinara, koji su doputovali u Zagreb pratiti utakmicu nogometne Lige prvaka između Dinama i Olympiacosa.

 HND i HZSN priopćili su da je napad izveden u samom gradskom središtu, u Preradovićevoj ulici, u "najpodlijoj huliganskoj maniri". "Divljaci pokrivenih lica okružili su dvojicu kolega (Dyonisios Verveles i George Stasinopoulos), jednoga bacili na pod, a drugoga stisnuli uz parkirani automobil. Na svu sreću, izvikivanjem riječi 'press' grčki kolege su vjerojatno izbjegli teže ozljede, jer su se maskirani napadači odmah povukli, a nakon ukazane prve pomoći kolege su pušteni bez ozljeda", navode u HND-u i Zboru sportskih novinara.

 Ističu kako to svejedno ne umanjuje ukupni dojam o Zagrebu i Hrvatskoj kao nesigurnim odredištima, posebno kad su sportski događaji u pitanju. Poznato je, kažu, da je UEFA, u dogovoru s klubovima, odobrila odluku o nedolasku gostujućih navijača, svjesni da bi uz grčke huligane Zagreb pohodili i "njihovi beogradski pandani". "No, ni to, očito, kao ni policijska brza intervencija nije bilo dovoljno da se huliganizam i barbarstvo na zagrebačkim ulicama spriječi", stoji u priopćenju.

  HND i HZSN tvrde kako su i zbog ovog događaja više nego spremni sudjelovati u radu Nacionalnoga vijeća koje se bavi problemom nereda na sportskim događajima i oko sportskih terena, "jer jedino odgojem i stalnim ukazivanjem na ovakve negativnosti u društvu može se utjecati na svijest onih najmlađih, koji će uskoro postati navijači i pratiti hrvatske sportske klubove i pojedince". "Novinari i novinarska profesija spremni su za to", zaključuju u priopćenju.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

olympiacos, sport, novinari, dinamo, napad