IT

STRASBOURG: EP izglasao paket zakona o ukidanju roaminga

Naplata naknada za zvanje, slanje tekstualnih poruka i korištenje mobilnog interneta u inozemstvu unutar EU-a bit će zabranjene od 15. lipnja 2017.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Europski parlament izglasao je u utorak na plenarnoj sjednici u Strasbourgu paket zakona kojim se, između ostaloga, potpuno ukida roaming, naplata pristojbi za upotrebu mobilnih telefona u inozemstvu unutar EU od lipnja 2017.Naplata naknada za zvanje, slanje tekstualnih poruka i korištenje mobilnog interneta u inozemstvu unutar EU-a bit će zabranjene od 15. lipnja 2017.
U međuvremenu, od 30. travnja 2016. naknade za roaming, koje se dodaju na cijenu plaćenu kod kuće, bit će smanjene i neće smjeti prelazati pet centi po minuti za pozive, dva centa za SMS i pet centi po megabajtu podatkovnog prometa.


Izglasani paket zakona uključuje i neutralnost interneta.
Mrežna neutralnost načelo je prema kojem pružatelji internetskih usluga trebaju tretirati sav sadržaj, stranice, usluge, korisnike i programske osnovice jednako, bez diskriminacije. Novim zakonom tvrtke koje pružaju usluge pristupa internetu biti će obavezne ponuditi pristup internetu kojim će se čitav promet tretirati jednako, što znači da se neće moći blokirati ili usporavati stranice, aplikacije ili usluge nekih pošiljatelja, osim ako je to potrebno kako bi se poštovao sudski nalog, a u skladu sa zakonom, ili da se spriječi zagušenje mreže ili protiv cyber-napada.


U raspravi je tom paketu sudjelovao je i hrvatski zastupnik Ivan Jakovčić, koji je pristup internetu za sve nazvao "petom europskom slobodom".
"Naša će zadaća kao Europskog parlamenta u cjelosti će biti ispunjena u trenutku kada  internet postane peta europska sloboda", rekao je Jakovčić.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ep, internet, roming