Energetika

IVAN VRDOLJAK: Kreće burza električne energije, HEP neće više moći spavati na lovorikama

Liberalizacija će se odraziti i na cijene, kaže ministar.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Hrvatska burza električne energije (CROPEX) s radom bi trebala početi idući tjedan, najavio je u četvrtak ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak na predstavljanju CROPEX-a potencijalnim članovima.


Vrdoljak je kazao da je početak rada burze posljednji korak liberalizacije tržišta električne energije u Hrvatskoj. Istaknuo je da će se liberalizacija odraziti na cijene kao što je bilo kod goriva, odnosno da će se trgovati po najpovoljnijoj cijeni što će utjecati i na cijene za kućanstva.

 

Kako je izvijestio, Hrvatska burza električne energije sklopila je partnerstvo s Nord Pool Spot burzom, najvećim burzovnim subjektom sjevera Europe, te ima šansu postati lider tržišta električne energije u regiji. Osnivanje burze Vrdoljak je ocijenio izazovom i za  HEP koji, kako je kazao "neće više moći spavati na lovorikama".

 

Hrvatsku burzu električne energije osnovali su Hrvatski operateri prijenosnog sustava (HOPS) i Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) radi organiziranja trgovanja za fizičku isporuku električne energije na području Hrvatske te povezivanja s drugim burzama električne energije.  CROPEX će značajno će olakšati rad trgovcima električnom energijom jer će prilikom kratkoročnog trgovanja imati središnje organizirano mjesto trgovanja za dan unaprijed i neće morati razmišljati hoće li im prodana energija biti plaćena budući da će taj rizik na sebe preuzeti burza, objasnio je direktor CROPEX-a Silvio Brkić.

 

Dodao je da će na burzi uglavnom trgovati kompanije za trgovinu električnom energijom registrirane u Hrvatskoj, ali i one sa sjedištem izvan Hrvatske, primjerice iz Europske unije i Europske energetske zajednice.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ivan vrdoljak, hep, burza, električna energija