4kotača

TRŽIŠTE: U prvih 10 mjeseci broj registriranih vozila porastao 7,6 posto

U tome je razdoblju bilo registrirano 31.299 novih osobnih vozila, što je 3,4 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Piše: PolitikaPlus/Hina

U Hrvatskoj je u prvih deset mjeseci ove godine bilo registrirano 67.445 vozila, što je 7,6 posto više nego u istom razdoblju lani, objavila je u četvrtak agencija Promocija Plus, istaknuvši da je pritom mnogo više bilo registrirano rabljenih nego novih vozila.

U tome je razdoblju bilo registrirano 31.299 novih osobnih vozila, što je 3,4 posto više u odnosu na  isto razdoblje prošle godine.

Iako bi broj novoregistriranih osobnih vozila mogao ohrabrivati optimiste, pravi se razmjeri tog rasta vide pri usporedbi s prvih deset mjeseci 2011. godine, dakle u komparaciji s godinom koja je bila jednako krizna kao i aktualna, napominju iz Promocije Plus. Tako je u deset mjeseci 2011. godine bilo registrirano 35.951 novih vozila, prema 31.299 vozila u istom razdoblju ove godine

S druge strane, i dalje raste broj registriranih rabljenih vozila, navode u toj agenciji. Rabljenih osobnih vozila registrirano je u prvih 10 mjeseci ove godine 36.146 ili 11,5 posto više.

"Trend kod rabljenih vozila, koji je započet ulaskom u EU, nastavljen je i u deset mjeseci ove godine, a važno je naglasiti kako je i dalje  najveći postotak  rabljenih vozila koja se uvoze u Hrvatsku stariji od deset i više godina što ima izravan učinak na starosnu strukturu voznog parka", navode iz Promocije plus.

Za očekivati je, procjenjuju u toj agenciji, da će se do kraja godine zadržati blaži rast prodaje novih vozila, za otprilike tri posto te nešto veći rast kod rabljenih vozila, za otprilike 11 posto.

 Po broju registriranih vozila, Volkswagen drži vrh ljestvice registracije i novih i rabljenih osobnih vozila. Tako je u prvih 10 mjeseci registrirano 5.057 novih VW vozila,  slijedi Opel sa 3.402 vozila, a potom Škoda s 2.785 vozila. Kod registracije rabljenih osobnih vozila, VW-ovih je bilo 7.522, slijedi Renault sa 4.203 i Mercedes sa 3.536 vozila.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

auto tržište, prodaja, auto