Svijet

DEPORTACIJA ALBANACA: Njemačka u Albaniju vraća 50 tisuća migranata po ubrzanom postupku

Svi tražitelji azila, najmanje 50.000 koji su stigli iz Albanije ili imaju albanske osobne dokumente, bit će vraćeni.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Njemačka, destinacija nekoliko stotina tisuća migranata u 2015., vratit će u domovinu po ubrzanom postupku sve albanske tražitelje azila, oko 50 tisuća ljudi, objavio je u petak u Tirani njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maziere.

 

"Svi tražitelji azila, najmanje 50.000 koji su stigli iz Albanije ili imaju albanske osobne dokumente, bit će vraćeni", rekao je de Maziere u izjavi novinarima kakon sastanka s albanskim kolegom Samirom Tahirijem.

 

"Budući da je Albanija na popisu 'sigurnih' zemalja (u kojima se poštuju demokratski standardi), svi zahtjevi za azilom bit će odbijeni", naglasio je, dodavši kako će njemačke vlasti "ubrzati broj povratnika idućih dana i tjedana".

 

Iako je broj albanskih tražitelja azila u Njemačkoj u padu, brojke su i dalje "zabrinjavajuće" s više od 4000 novih zahtjeva u listopadu, kazao je njemački ministar.

 

Nakon Sirijaca, koji bježe od rata u svojoj zemlji, u posljednja tri mjeseca su upravo Albanci najbrojniji tražitelji azila u Njemačkoj - od kolovoza do listopada bilo ih je gotovo 20 tisuća - stoji u službenom dokumentu na koji se poziva AFP.

 

"Izgledi da Albanci uspiju dobiti gospodarski ili politički azil ravni su nuli", ustvrdio je albanski ministar Samir Tahiri.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

azilanti, njemačka, albanija