Kultura

PREDSTAVLJAMO: Novi album u prodaji - 'Matija svira Arsena'

Na albumu se nalazi 12 legendarnih pjesama jednog od najvećih umjetnika.

Piše: PolitikaPlus

Od jučer se u prodaji može naći novi album Matije Dedića "Matija svira Arsena". Na albumu se nalazi 12 legendarnih pjesama jednog od najvećih umjetnika, skladatelja, pjesnika, kantautora, pjevača i aranžera Arsena Dedića, u intimnim izvedbama velikog hrvatskog pijanista i njegovog sina Matije Dedića.

Na albumu se nalaze prekrasne interpretacije raznih pjesama, od naslovnih tema iz "Glembajeva" i "U registraturi", preko klasika "Sve što znaš o meni", "Kuća pored mora" i "Moderato cantabile" do pjesama "Razgovor s konobarom" i "Ne plači" na kojima gostuju fantastičan vokalist Massimo te sjajan instrumentalist Miroslav Tadić.

"Od početka albuma s naslovnom temom iz "Glembajevih", preko "Ni ti ni ja" i "U registraturi", svečana atmosfera, u kojoj tonovi tipaka klavira kao ledene suze padaju u vaše uši, vode vas terenom klasika domaće glazbe, ali na drugi način od kolektivno zapamćenog. Matija je svjestan da brzopotezna svirka nije ono što se traži, umjesto toga odmjerenost i fascinantna lakoća u proširivanju osnovnih tema vode vas na putovanje u raznim smjerovima... Iako se radi o intelektualnom pristupu glazbi, album "Matija svira Arsena" ne gubi ništa od duhovnosti. Dapače, radi se o glazbi koja je pomirila vrhunski pijanizam i izniman ljudski faktor. U ovom slučaju dva vrlo bliska ljudska faktora", zapisao je glazbeni kritičar Hrvoje Horvat u knjižici albuma.

Album je snimljen 2. rujna 2015. u velikoj Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Snimatelj je Miroslav Vidović, a miks i mastering potpisuju Miroslav i Filip Vidović (Morris studio). Fotografije na albumu su iz privatne arhive obitelji Dedić te od fotografkinje Mare Milin, a za lijepi dizajn zaslužna je Ana Nikolić Baće.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

matija dedić, arsen dedić, album