Komentari

KOMENTAR DARKA MARINCA: Tko je mandatar? Ili priča o povjerenju

SDP-ova koalicija izgubila je izbore, no HDZ-ova ih nije dobila kako bi imali saborsku većinu.

Piše: Darko Marinac

Već i prije samih izbora za osmi saziv Hrvatskog sabora u hrvatskoj javnosti došlo je do rasprave, ali i prave topničke pripreme na temu kome će Predsjednica, poslije izbora, dati povjerenje tj. mandat za sastavljanje Vlade. Pošto su ankete i prognoze pokazivale  kako će  rezultati izbora biti tijesni, počelo je jedno djelovanje koje se može nazvati i psihološkim, kako bi se Predsjednicu opteretilo pritiskom dijela javnosti, i to onog glasnijeg, u odlučivanju o davanju povjerenja mandataru.

 

Ovom pravom topničkom pripremom valja ponoviti još jednom, želi se postići stanje Ustavne krize zbog različitog tumačenja Ustava.  U članku  98. Ustava RH Predsjednik/nica daje mandat za sastavljanje Vlade osobi koja, na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru i obavljenih konzultacija, uživa povjerenje većine svih zastupnika.

 

Nije jasno kako se dokazuju obavljene konzultacije, pa se jednostavno može reći kako Predsjednicu budući mandatar  ili aspirant za mandatara mora uvjeriti, tj. ona treba biti uvjerena kako on može sastaviti vladu i osigurati većinu u Saboru i to je stvar procjene i povjerenja. A još prije toga građani kada biraju predaju svoj suverenitet sabornicima, na povjerenje, koji pritom nisu ništa obavezni već oni sami time dobivaju politički suverenitet, znači opet povjerenje.

 

Budući mandatari također snubljuju druge sabornike ako nemaju svojih sabornika iz stranke i dobivaju obećanja, što je opet povjerenje. Ovdje imamo tri povjerenja, jasno je valjda svakom kako ocjenom javnog interesa  preteže interes naroda tj. birača i kako je primarna zaštita povjerenja građana prema budućim sabornicima.

 

Što nam pokazuje kolektivna pamet biračkog tijela? SDP-ova koalicija izgubila je izbore, no HDZ-ova ih nije dobila kako bi imali saborsku većinu. Biračka mudrost iskazala se kroz visoki rezultat MOST-a, što pokazuje kako je dosta stranačke politike, a kako se traže javne politike i to svi sudionici izbora moraju uzeti u obzir, a ne samo matematiku vladanja. Jednostavno traži se poštenje i moralnost u politici.

 

Stoga nikakva halabuka, a pogotovo medijska ne može zamračiti javni interes da Predsjednica prvo da povjerenje ili mandat Tomislavu Karamarku i Domoljubnoj koaliciji. A on mora uzeti u obzir volju biračkog tijela i značajnije usvojiti sposobnosti prilagodbe porukama birača, komunikacijski, akcijski, a prvo organizacijski. Jednostavno iz svog džepa treba izbaciti npr. brikete za poslušnike.

 

HDZ je svoje nabolje rezultate i pobjede ostvario kao narodnjačka stranka koja je duboko ukorijenjena u svom narodu i koja živi sa svojim narodom, svojim građanima, a ne treba vrludati postrance. I kada se poziva na Domovinski rat nema se što bolje uzeti od prvog hrvatskog predsjednika, do njegovih uključujućih politika, koje su mu davale do tada i poslije neviđenu političku snagu. On nikada nije govorio mi li oni, pa je takve i poražavao na svim razinama.

 

Kada budu proglašeni konačni rezultati parlamentarnih izbora, Predsjednica sukladno Ustavu, demokratskoj praksi i moralnim normama povjerenja birača, ali i funkcionalnosti političkog sustava te funkcioniranja država i društva, može prvo ponuditi mandat tj. dati vrijeme za sastavljanje vlade i ostvarivanje većine u Saboru relativnom pobjedniku Domoljubnoj koaliciji.  Jer sve drugo bilo bi mrcvarenje volje birača, u vremenu kriza, ali i porasta njihove političke participacije, kada je u porastu izlaznost na izborima, a moguće i povjerenja u politički sustav.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

most, hdz, sdp, izbori