Hrvatska

SDP: Željko Jovanović: Milanović je dobio najviše glasova i zaslužuje biti mandatar nove Vlade

Jasno je da u ovom trenutku jedini koji ima pravo dobiti mandat za sastav nove Vlade je Zoran Milanović.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Prvi na listi koalicije "Hrvatska raste" za VIII. izbornu jedinicu Željko Jovanović na konferenciji za novinare u utorak u Puli ustvrdio je da je predsjednik SDP-a Zoran Milanović dobio od svih kandidata najviše glasova u cijeloj Hrvatskoj i da zato zaslužuje biti mandatar nove Vlade.

 

Zahvalio je biračima koji su svoj glas dali koalicijskoj listi Hrvatska raste te istaknuo kako su time pokazali da su prepoznali rezultate rada Vlade u protekle četiri godine te ocijenili da je program te koalicije onaj koji jamči rast Istre i Primorsko-goranske županije. "To je veliko priznanje za sve nas jer rezultat koji smo ostvarili dokazuje kako su istarski i primorsko-goranski SDP ključ čuvanja i napretka socijaldemokracije u Hrvatskoj", kazao je Jovanović te je čestitao IDS-u, PGS-u i Listi za Rijeku (RI) na odličnom rezultatu ustvrdivši kako su te dvije koalicije zajedno u VIII izbornoj jedinici ostvarile rezultat od 122 tisuće glasova..

 

To je, drži Jovanović, potrebno naglasiti zbog poruke predsjednici Kolindi Grabar Kitarović kada bude određivala mandatara nove Vlade.

 

"Jasno je da u ovom trenutku jedini koji ima pravo dobiti mandat za sastav nove Vlade je Zoran Milanović. U ovom trenutku imamo sigurnih 67 zastupničkih ruku i ako tome dodamo 19 mandata Mosta, ostaje 65. Mi smo pobjednici", poručio je Jovanović dodavši kako će potpora Mosta koaliciji Hrvatska raste biti jamstvo još boljeg rasta Hrvatske. "Rreformski kapacitet ove koalicije uz podršku pozitivnih reformi koji traže kandidati iz Mosta su garancija uspješnije i kvalitetnije aktivnosti Vlade u idućem razdoblju, osigurat će se i veći broj radnih mjesta, veći rast BDP-a i time pokazati da je izbor građana bio jasan te kako nema povratka na staro", rekao je.

 

Jovanović je ocijenio da su protekli izbori bili presudni za Hrvatsku jer bi, kaže, povratak na vlast 'kvazi domoljubne koalicije' značio povratak u mračna vremena u kojima bi opet carovala korupcija, mito i crni fondovi HDZ-a. "Građani su poručili kako to ne žele, stoga je sada odgovornost na koaliciji Hrvatska raste i Mostu da poštuju volju građana", poručio je Jovanović. 

 

Podsjetio je da je Drago Prgomet (Most) izbačen iz HDZ-a te dodao da bi bio"mazohizam da ljudi iz Mosta prihvate ponudu iz redova HDZ-a koji je učinio sve što je mogao da uništi ljude iz Mosta". "Most nije imao nikakve sukobe u proteklom razdoblju s predstavnicima koalicije Hrvatska raste. Prema tome, mislim da smo mi prirodni partneri koji mogu osigurati da Hrvatska ide naprijed, a ne da se vraća na staro", zaključio je Jovanović.

 

Odgovarajući na pitanje novinara, Jovanović je rekao da nije upoznat s potporom HDSSB-a koaliciji Hrvatska raste te dodao da je njegov stav o crnokošuljašima odavno poznat. Govoreći pak o mogućoj suradnji s IDS-ovom koalicijom, izvijestio je da će se ovih dana održati sastanak s čelnicima IDS-a te dogovoriti buduća suradnja imajući u vidu dosadašnje vrlo dobre odnose s tom strankom.

 

Potpredsjednik istarskog SDP-a Danijel Ferić izrazio je posebno zadovoljstvo dobrim izbornim rezultatom u Puli gdje je koalicija Hrvatska raste ostvarila za 7,5 posto bolji rezultat od IDS-ove koalicije.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

željko jovanović, sdp