Ante Gugo

ISPOD POVRŠINE: Nitko neće preko Mosta s visokom mostarinom!

HDZ i SDP su po svemu sudeći počeli s neformalnom razmjenom poruka i obavještavanjem o tijeku pregovora s Mostom.

Piše: Ante Gugo

HDZ i SDP su po svemu sudeći počeli s neformalnom razmjenom poruka i obavještavanjem o tijeku pregovora s Mostom. Kako smo uspjeli saznati iz dobro obaviještenog izvora iz vrha SDP-a, propali su jutrošnji pregovori između mosta i SDP-a. Iako je u prvim izjavama šef partije Zoran Milanović pokazivao spremnost na velike ustupke prema Mostu, na ponižavanje očito nije spreman. Navodno su zahtjevi Mosta bili baš takvi da bi značili potpuno poniženje donedavno vladajućeg SDP-a.

 

Zbog ovih propalih pregovora s posebno velikim iščekivanjem očekuju su popodnevni razgovori između HDZ-a i Mosta. Sama ova činjenica da su rezultati pregovora procurili iz SDP-a upućuje i na želju te partije da to više ne bude tajna, a sve kako bi i u HDZ-u saznali za to. Razlog ovome je vrlo jednostavan. U situaciji kad su propali pregovori Mosta s SDP-om, HDZ ne treba previše popuštati. To znači da puštanjem ove informacije SDP sebi kupuje vrijeme unutar kojeg se mogu još jednom prestrojiti i vidjeti kako će se ponašati u Mostu kad shvate da ni jedni ni drugi pregovarači neće dopuštati poniženje.

 

Ostaje pitanje hoće li HDZ tjekom popodneva pristati na takvu igru i riskirati da se Most vrati za pregovarački stol SDP-u? Sve ovisi o tome kakvi su stvarno zahtjevi Bože Petrova i ekipe. Ako oni i prema HDZ-u budu išli s maksimalističkim zahtjevima, mogu otvoriti novu agoniju koja može rezultirati beskrajnim pregovorima, kupovanjem zastupnika i na koncu novim, ovaj put prijevremenim izborima. Tada je pitanje kako bi Most prošao na tim izborima, jer već sad, nakon istupa Stipe Petrine sigurno je da se u istom sastavu ne bi predstavljali biračima.

 

Također, Mostu bi se moglo dogoditi i da se ostvari neformalni kontakt između HDZ-a i SDP-a, a zbog toga da se spriječi ucjena Mosta, ali i svih budući pokušaji manjih stranaka. Ne treba zaboraviti da su obje stranke pod velikim utjecajem sestrinskih stranaka u Njemačkoj koje prilično dobro zajedno upravljaju zemljom.

 

Po svemu sudeći, ovo puštanje informacije o propalim pregovrima u SDP-u samo je znak dobre volje partijskih dužnosnika prema svojim kolegama u HDZ-u.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ANTE GUGO, MOST, SDP, HCZ