Komentari

KOMENTAR RAFAELA JURČEVIĆA: MOST je pred odlukom koja će mu odrediti budućnost

Odličan rezultat MOST-a je stavio na kušnju vođe te opcije.

Piše: Rafael Jurčević

Odličan rezultat MOST-a je stavio na kušnju vođe te opcije. Pred njima je donošenje bitne odluke o tome koga podržati u formiranju vlasti ili o tome treba li izazvati sljedeće prijevremene izbore. No prije toga MOST treba sam izabrati kakva stranka želi biti u budućnosti.

Potezi rukovodstva MOST-a u prvom redu trebaju ovisiti o tome što zapravo MOST u budućnosti želi biti. Prva opcija je formiranje prave i čvrste stranačke organizacije koja bi vladala malim općinama i koja bi gradila stranačku infrastrukturu kao treća opcija u velikim gradovima poput Zagreba i Splita, Druga opcija je funkcioniranje kao federacija raznih nezavisnih listi, udruga i pojedinaca koja se usuglašava na nacionalnoj razini, ali na lokalnim razinama funkcionira svaka za sebe. Među ostalim opcijama spada i formiranje MOST-a kao  demokršćanske stranke koja bi ugrozila u budućnosti HDZ, ali i razbila politički duopol.

MOST je na izborima oduzeo dobar dio birača upravo HDZ-u. Sama organizacija je i nastala uglavnom od malih lokalnih listi koje su uglavnom nastale kao posljedica zasićenja lokalnog stanovništva sa dugogodišnjim vladavinama HDZ-a i HSS-a. Iz toga se može lako zaključiti kako velik broj birača gleda na MOST kao korektiv HDZ-u. Razlozi koji govore u prilog koaliranju HDZ-a i MOST-a su ti što je u najjačim utvrdama MOST-a, tamo gdje je on i nastao, HDZ uvjerljivo pobjedio. Koaliranje MOST-a sa SDP-om bi poprilično loše odjeknulo i u Metkoviću i u Omišu koji su na ovim izborima gotovo polovicu svojih glasova dali HDZ-u. HDZ bi gotovo sigurno koristio tu koaliciju sa SDP-om na sljedećim lokalnim izborima kako bi srušio Petrova i Kovačića sa vlasti. No koaliranje sa HDZ-om bi vjerojatno naišlo na velike kritike u velikom dijelu javnosti, pa i moguće u samoj MOST-u. Najprihvatljivija opcija za MOST u vezi sa HDZ-om bi bila podupiranje manjinske vlasti HDZ-a ili sudjelovanje u formiranju vlasti sa HDZ-om, ako bi tu vlast predvodio netko prihvatljivi biračkom tijelu od Karamarka.

 

MOST je na izborima oduzeo dobar dio birača upravo HDZ-u. Sama organizacija je i nastala uglavnom od malih lokalnih listi koje su uglavnom nastale kao posljedica zasićenja lokalnog stanovništva sa dugogodišnjim vladavinama HDZ-a i HSS-a. Iz toga se može lako zaključiti kako velik broj birača gleda na MOST kao korektiv HDZ-u.

Koalicija MOST-a sa SDP-om bi vjerojatno značila dosta stabilniju vlast koja se ne bi trebala brinuti o tome ima li većinu u Saboru, Najveći problem u toj eventualnoj koaliciji bi bio taj što bi tu koaliciju činio veći broj stranaka nego u zadnje četiri godine, što bi značilo veću potrebu za zadovoljanjem raznih interesa i manji prostor za reforme. Problem bi bio i manji utjecaj MOST-a s obzirom da bi samo dio ljudi sa te liste bio potreban Milanoviću za formiranje vlasti. Ta koalicija bi loše djelovala i na konzervativnije biračko tijelo MOST-a. Jedina prihvatljiva opcija bi bila podrška vlasti u kojoj bi također netko drugi predvodio Vladu.

Formiranje vlasti koju ne bi vodili predsjednici dviju najjačih stranaka ima svoje prednosti i mane. Vođe dviju najjačih stranaka imaju problem sa imidžom u javnosti, percipirani su kao stvaratelji razdora u društvu, te teško mogu natjerati oporbu za donošenje konsenzusa pri provođenju reformi. Negativna stvar je što bi se u budućim vladama mogla dogoditi podjela moći, budući premijerl bi kod svake odluke imao problema sa traženjem potpore od predsjednika najjačih stranaka u koaliciji i ne bi imao potrebnu političku težinu. Moguća je čak i opcija gdje bi najjače stranke pokušale minirati samog premijera i pokušati izavati brze parlamentarne izbore na kojima bi se riješile manjih koalicijskih partnera.

Sljedeća mogućnost je pokušaj izazivanja novih izbora, no veliko je pitanje kako bi hrvatski birači reagirali na nove izbore. MOST je dobar dio glasova osvojio upravo zbog tajminga i dobro tempirane kampanje koja je maksimum doživila na dan izbora, što im je i omogućilo 19 mandata. Ponavljanje izbora bi bio veliki rizik upravo za njih, rizik koji bi ih mogao dovesti do još većeg utjecaja na vlast, ali i do potpunog rasipanja. Upravo zbog toga MOST mora odabrati unutar sebe kakva stranka želi biti u budućnosti i shodno tome odlučiti o sljedećim potezima.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

izborihr, hdz, sdp, rafael jurčević, most