Hrvatska

IZBACIVANJE DRAGE PRGOMETA: Davor Gjenero: Cilj podmetanja je bio da se izazove raskol u Mostu, i to je Milanoviću uspjelo

Političke igrice.

Piše: Ivan Klarić

Zamka koju su Zoran Milanović i očito njegov čovjek za prljave poslove Kotromanović namjestili profesoru Prgometu tipična je za obrazac djelovanja Milanovića i njegovih sljedbenika. Sličnu zamku, podjednako prljavu, Milanović je podmetnuo Vesni Pusić nakon izbora 2007. Tada je ulog bio manji, pa je i zamka bila manje prljava. Radilo se o diobi dvaju potpredsjedničkih mjesta namijenjenih opoziciji u Saboru. Profesorica Pusić jedno je potpredsjedničko mjesto tražila za svoju stranku, odnosno za sebe, a Milanović je za potpredsjednike htio Željku Antunović i Nevena Mimicu. Kompletan razgovor, u kojem uvijek ima indiskretnih detalja, Milanović je snimio diktafonom u džepu, i nakon toga transkript plasirao medijima, kaže nam politički analitičar Davor Gjenero i nastavlja.

 

- Nakon takva podmetanja bilo bi logično da nitko nikada više ne razgovara s Milanovićem u "povjerenju", ali i dalje ovaj očito nalazi žrtve. Cilj podmetanja je bio da se izazove raskol u Mostu, i to je Milanoviću uspjelo, jasno će naš sugovornik.

 

- Za Most je ovo "lose lose" situacija, gube s isključivanjem Prgometa i priznanjem raskola, gubili bi da su pokušali zataškati incident. Za Prgometa je to gubitnička situacija, jer je ponovno politička žrtva, a poziciju žrtve nije moguće dva puta "valorizirati" na izborima. Na gubitku je nacionalna politička kultura i povjerenje u stranački sustav i parlamentarne procedure, ali za ljude koji funkcioniraju poput Milanovića i njegova Kotromanovića to nije nikakav problem, kaže Gjenero i zaključuje.

 

- Za Milanovića ovo je pobjeda u jednoj etapi borbe, ali bi mogla biti pirova, kao što je bila ona nad Vesnom Pusić 2007. Pusić je tada kao kompenzaciju od vladajuće većine dobila poziciju predsjednice Nacionalnog vijeća za praćenje pregovora, što je u ranijem mandatu bila Račanova pozicija i na što je Milanović polagao pravo. Desi li se da skandal koji su podmetnuli Prgometu konsolidira Most i da ga odvede prema koaliciji s HDZ-om, Milanović će pokazati kako se lako "prekombinirati" u politici, na kraju će Davor Gjenero.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

sdp, hdz, most, zoran milanović, drago prgomet, davor gjenero, izborihr