Svijet

VELEIZDAJA: Suđenje pohlepnom špijunu zbog odavanja državnih tajni i veleizdaje

Djelatnik BND-a je za usluge od CIA-e primio ukupno 95.000 eura.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Pred Visokim pokrajinskim sudom u Muenchenu u ponedjeljak je započelo suđenje bivšem djelatniku Njemačke obavještajne službe (BND) zbog otkrivanja državnih tajni i veleizdaje.


Tridesetdvogodišnjem Markusu R. se predbacuje da je između 2008. i 2014. američkoj obavještajnoj službi CIA prodavao povjerljive obavještajne podatke vezane uz organizaciju i kadrovska pitanja BND-a.


 "Djelatnik BND-a je za usluge od CIA-e primio ukupno 95.000 eura", rekao je državni odvjetnik Wolfgang Siegmund uoči suđenja koje se održava pod najvišim stupnjem osiguranja.Bivši djelatnik BND-a je uhićen prošle godine nakon što je otkrivena njegov e-mail u kojem je i ruskom konzulatu u Muenchenu za novac nudio tajne dokumente. Elektronska pošta nije bila šifrirana i zato je Markus R. i otkriven.


U e-mailu u kojem je nudio svoje "usluge" i ruskoj strani nalazilo se i nekoliko dokumenta, čime je BND djelatnik rusku stranu pokušavao uvjeriti kako se radi o ozbiljnoj ponudi. Zbog osobite težine djela, što se posebice odnosi na prodaju dokumenata poput liste s identitetom agenata BND-a u inozemstvu, Markusu R. se, osim otkrivanja državnih tajni, predbacuje i veleizdaja, za što je u Njemačkoj predviđena doživotna zatvorska kazna.


 Nakon uhićenja BND-ovog djelatnika izbio je velik skandal tijekom kojeg je šef CIA-e za Njemačku morao napustiti zemlju, a američki veleposlanik u Berlinu je nekoliko puta bio pozivan na obavijesni razgovor u njemačko ministarstvo vanjskih poslova. Proces bi trebao trajati do proljeća sljedeće godine.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ŠPIJUN, NJEMAČA, CIA