Svijet

NOVI NAPADI: Šef CIA-e upozorava: IS vjerojatno priprema druge napade

Mislim da to nije jedina operacija koju je pripremila skupina Islamska država, ne mislim da su to izolirani napadi.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Skupina Islamska država (IS)  vjerojatno priprema napade slične onima u Parizu, ocijenio je u ponedjeljak u Washintonu direktor CIA-e John Brennan.

"Mislim da to nije jedina operacija koju je pripremila skupina Islamska država, ne mislim da su to izolirani napadi", rekao je šef američke obavještajne agencije u Washingtonu.

"IS se ne zadovoljava ograničavanjem svojih aktivnosti na Irak i Siriju i na pokretanje lokalnih podružnica na Bliskom istoku, u jugoistočnoj Aziji i Afiri, već je pokrenula program vanjskih operacija koju sada primjenjuje", rekao je Brennan.

 "Službe sigurnosti i obavještajne službe se sada bave tom problematikom", rekao je.

"Francuska i Europa se moraju pripremiti na nove atentate", rekao je u ponedjeljak francuski premijer Manuel Valls i dodao da je više od 150 premetačina izvedeno na području Francuske u islamističkim sredinama nakon atentata u kojim je ubijeno 129 osoba.

Britanski premijer David Cameron je u ponedjeljak ocijenio da su napadi izvedeni u petak u Parizu mogli biti izvedeni u Velikoj Britaniji gdje je 7 atentata osujećeno tijekom posljednjih 6 mjeseci. Identificirano je 5 napadača koji su vodili napade u Parizu. Deset njima bliskih osoba su u kućnom  pritvoru. U Francuskoj i Belgiji se vode velike policijske operacije. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

pariz, francuska, cia, islamska država, napad