Regija

OSVRT: Iz BiH demantirali da su Anonymousi iz Hrvatske došli do autentičnih podataka o islamistima

Riječ je o zastarjeloj aplikaciji koja se već godinama ne koristi a iz IDDEEA ističu kako je njihova baza izvrsno zaštićena te kako u nju nije bilo nikakve provale.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Bosanskohercegovačka državna agencija zadužena za prikupljanje i čuvanje osobnih podataka građana te zemlje u petak je zanijekala navode da je ogranak hakerske skupine Anonymous provalio u njezinu bazu podataka i prikupio informacije koje je potom počeo objavljivati na mrežnim stranicama.

Reagirajući na medijske navode kako su hakeri iz Hrvatske došli do podataka o osobama iz BiH koje bi se mogle povezati s islamskim radikaliznom iz Agencije za identifikacijska dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) priopćili su kako informacije objavljene na internetu nisu temeljene na aplikacijama što ih koristi ta agencija.

Riječ je o zastarjeloj aplikaciji koja se već godinama ne koristi  a iz IDDEEA ističu kako je njihova baza izvrsno zaštićena te kako u nju nije bilo nikakve provale.

Riječ je o sustavu u kojega je uvezano 835 lokacija poput ministarstava unutarnjih poslova, matičnih ureda, pravosudnih tijela, veleposlanstava i konzulata u inozemstvu.

"Zaštite tog sustava sukladne su standardima Europske unije, a dodatna poboljšanja i usklađivanja sa aktualnim standardima se vrše kontinuirano. Svi tehnički mehanizmi koji se preporučuju UN i europskim konvencijama za zaštitu podataka prilikom elektronske obrade podataka obuhvaćeni su postojećim sustavom", stoji u saopćenju.

Tehnička rješenja su takva da se formira jedan zatvoreni sustav koji uopće ne izlazi na javne komunikacijske putove, pojašnjeno je.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vehabije, bih, Anonymous, terorizam