Hrvatska

KONZULTACIJE: Furio Radin: Sedam zastupnika nacionalnih manjina podržava Milanovića za mandatara

Manjine su složne.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Izabrani zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin izjavio je u četvrtak, nakon konzultacija s predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović, da su manjine složne te da je sedam zastupnika nacionalnih manjina preliminarne potpise potpore za sastavljanje nove Vlade dalo čelniku koalicije Hrvatska raste Zoranu Milanoviću.

"Manjine su složne. Sedam zastupnika nacionalnih manjina ima isti stav o prethodnoj podršci mandataru Zoranu Milanoviću za sastavljanje vlade", kazao je Radin novinarima nakon konzultacija s predsjednicom Grabar-Kitarović upitan jesu li manjine složne oko potpore Milanoviću.

Pojasnio je kako će manjine, nakon što Milanović postane mandatar, sastavljati posebne sporazume te će se nakon toga ići na potpise. Nakon potpisa sporazuma, dodao je, doći će i do konačnog potpisa potpore mandataru.

Upitan zašto zastupnica albanske nacionalne manjine Ermina Lekaj Prljaskaj nije došla na jučerašnji sastanak kazao je da im je na posredan način rekla "kako nije našeg mišljenja" te da nije još odlučila.

Na pitanje ako Milanović ne uspije sastaviti vladu, može li predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko računati na njihovu potporu odgovorio je kako su prijevremeni izbori najgora solucija. Hipotetski smatra kako će, ako se ne sastavi vlada, doći do razdoblja "koraka natrag sa svih strana i nakon toga koraka naprijed kako bi se mogao usuglasiti jedan eventualni program s novim mandatarom, za kojeg sada ne možemo reći tko bi mogao biti".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

konzultacije, manjine, furio radin, zoran milanović, izbori