Mojbiz

BRANKO GRČIĆ: Hrvatska je definitivno izašla iz krize zahvaljujući ovoj vladi

Stopa rasta BDP-a sada je blizu tri posto te je sedma po veličini u EU, a u odnosu na prethodni kvartal druga najveća u EU.

Piše: PolitikaPlus

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Branko Grčić održao je konferenciju za novinare na kojoj se pohvalio novim gospodarskim pokazateljima prema kojima je BDP u trećem tromjesečju 2015. realno veći za 2,8% u odnosu na isto tromjesečje 2014.

 

Hrvatsko gospodarstvo definitivno je stabilizirano, idemo u dobrom smjeru i taj smjer trebamo nastaviti uz potporu buduće Vlade koja je u procesu formiranja.Grčić je istaknuo da je stopa rasta BDP-a sada blizu tri posto te je sedma po veličini u EU, a u odnosu na prethodni kvartal druga najveća u EU.

 

Ovo je stopa koja definitivno potvrđuje da je ova vlada, zajedno sa svojim partnerima, a to znači poduzetnicima i svim građanima, definitivno izvukla zemlju iz gospodarske krize poručio je Grčić, dodajući da se i nakon završetka kampanje iz raznih izvora čuje da je Hrvatska u izrazito teškoj situaciji te da se time često žele opravdavati neki drugi potezi. Hrvatska je definitivno izašla iz krize zahvaljujući ovoj vladi rekao je Grčić, izražavajući zadovoljstvo i ponos te poručujući da je otklonjena bilo kakva sumnja u uspješnost ove vlade.

 

'Našim potencijalnim partnerima u budućoj vladi želim poručiti da nastavljamo dalje s rastom , da smo se pokazali da znamo i da smo zemlju doveli do gospodarskog rasta.

 

U 3. kvartalu najveći doprinos imala je turistička potrošnja i već tradicionalno dobar rezultat industrije. Nakon sedam godina imamo i rast građevinarstva pokretanjem velikih strukturnih projekata kao i povlačenjem sredstava EU. Investicije rastu 2,2 posto u 3. kvartalu i konačno su u Hrvatskoj probuđene te su dale najveći obol rastu BDP-a', ustvrdio je Grčić. 'Izvoz je također u rastu, čak 8 posto i ovaj smjer treba nastaviti uz podršku budućih partnera za konstituiranje nove Vlade'. Potpredsjednik Vlade rekao je kako će temeljem sporazuma sa sindikatima o rastu BDP-a, sindikatima biti isplaćeno oko 1,8 milijardi kuna.

 

Smatra kako je ovim dobrim ekonomskim pokazateljima otklonjena bilo kakva sumnja u ovu Vladu. Ovaj rezultat nam povećava šanse za formiranje nove Vlade. Ovo je najbolja garancija da s nama imaju dobrog sugovornika koji zna kako se vodi država.

 

Uspjeli smo iskontrolirati javnu potrošnju a izvoz je porastao 8 posto. Imamo primarni suficit od 2 milijarde kuna. To se nikad nije dogodilo u zadnjih 7 godina. Idemo dobrim smjerom', zaključio je Grčić.

 

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

BDP, BRANKO GRČIĆ, MINISTAR