Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Na Wall Streetu stagnacija, u Europi rast cijena dionica

Trgovalo se oprezno jer čini se da sezona blagdanske potrošnje nije počela tako snažno kako su se ulagači nadali.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Na Wall Streetu su prošloga tjedna cijene dionica stagnirale, dok su na europskim burzama porasle, zahvaljujući uvjerenju ulagača da će Europska središnja banka uskoro dodatno olabaviti monetarnu politiku.

 

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones oslabio 0,15 posto, na 17.798 bodova, dok je S&P 500 ojačao 0,04 posto, na 2.090 bodova, a Nasdaq indeks 0,45 posto, na 5.127 bodova. Na najvećoj svjetskoj burzi trgovalo se oprezno jer su ulagači više razmišljali o proslavi Dana zahvalnosti i spajanju tog blagdana s vikendom. Uz to, bili su oprezni jer su novi podaci iz američkog gospodarstva pokazali da ono stabilno raste, što otvara mogućnost središnjoj banci Fedu za povećanje kamatnih stopa u prosincu.

 

Osim što su mnogi ulagači povezali odmor za Dan zahvalnosti i vikend, trgovalo se oprezno jer čini se da sezona blagdanske potrošnje nije počela tako snažno kako su se ulagači nadali. Na 'Crni petak', kada trgovine tradicionalno nude velike popuste, čime počinje božićna potrošačka groznica, izvješća govore da gužve nisu bile tako velike kao proteklih godina. Zbog toga su u petak cijene dionica Wal-Marta, J.C. Penneya i Amazon.coma pale nešto manje od 1 posto, dok su veće gubitnice bile dionice Best Buya, Tiffanya, Gapa, Men's Wearhousea...

 

"Vjerujem da je prodaja za Dan zahvalnosti bila slaba. Članovi naših timova lako su našli mjesta na parkiralištima uz trgovačke centre. No, važno je kakva će biti cijela sezona potrošnje, a ne samo jedan dan i koliko je poraslo online trgovanje", kažu analitičari tvrtke Suntrust Robinson Humphrey. I dok se u SAD-u očekuje povećanje kamata Feda, iz Europske središnje banke stižu signali kako bi uskoro mogla dodatno olabaviti monetarnu politiku.

 

Zahvaljujući tome, na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeksojačao je 0,6 posto, na 6.375 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,6 posto, na 11.293 boda, a pariški CAC 0,4 posto, na 4.930 bodova. Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna ojačao blagih 0,02 posto, na 19.883 boda.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

svjetska, tržišta, dow jones, wall street