Burze

ZSE: Crobex skliznuo peti tjedan zaredom, najniže u dva mjeseca

Općenito, nedostaje pokretača tržišta. Vidi se to i po prometu, koji se kretao u prosjeku dnevno između 8 i 9 milijuna kuna..

Piše: PolitikaPlus/Hina

Na Zagrebačkoj je burzi Crobex indeks protekloga tjedna oslabio već peti tjedan zaredom, zaronivši na najnižu razinu od kraja rujna, a trgovalo se oprezno zbog političke neizvjesnosti u vezi formiranja vlade.

 

Crobex indeks prošloga je tjedna skliznuo 0,91 posto, na 1.673 bod, spustivši se peti tjedan zaredom, i to na najnižu razinu od 29. rujna, kada je iznosio 1.672 boda. Crobex10 oslabio je, pak, 0,35 posto, na 994 boda. Redovni promet iznosio je 40,8 milijuna kuna, što je otprilike 20 milijuna manje nego tjedan dana ranije. Uz to, u blok transakcijama ostvareno je još 5,5 milijuna kuna prometa. Protekloga tjedna Crobex je završio s minusom, već peti tjedan zaredom. Općenito, nedostaje pokretača tržišta. Vidi se to i po prometu, koji se kretao u prosjeku dnevno između 8 i 9 milijuna kuna", kažeIvana Kovačić, viša analitičarka u odjelu Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria Banke.

 

Kako dodaje, podatak o solidnom rastu gospodarstva u trećem tromjesečju očito nije utjecao na promjenu tržišnog sentimenta.Državni zavod za statistiku potvrdio je u petak svoju prvu procjenu o rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP) u trećem tromjesečju za 2,8 posto na godišnjoj razini, najbržem rastu od drugog kvartala predrecesijske 2008. godine. Najveći promet, 8,3 milijuna kuna, prošloga je tjedna ostvaren dionicama HT-a, pri čemu im je cijena porasla blagih 0,07 posto, na 143 kune. U blok transakciji tim dionicama, po istoj cijeni, ostvaren je dodatni promet od oko 3 milijuna kuna.

 

S prometom od oko 7 milijuna kuna slijedila je povlaštena dionica Adris grupe, kojoj je cijena skliznula 0,8 posto, na 368 kuna. Redovnim dionicama te tvrtke ostvaren je, pak, promet od 310 tisuća kuna, pri čemu su pojeftinile 1,2 posto, na 575 kuna.Uz promet od 3,2 milijuna kuna, dionica Podravke poskupila je, pak, 0,8 posto, na 332,60 kuna. S prometom od 3 milijuna kuna slijedi dionica Valamar Riviere, kojoj je cijena pala 1,50 posto, na 23,64 kune.

 

Značajniji promet, 2,5 milijuna kuna, ostvaren je i dionicom Ericssona Nikole Tesle, koja je također pojeftinila, za 0,85 posto, na 976,61 kunu. Toliko promet ostvaren je i u blok transakciji dionicama Čakovečkih mlinova, po cijeni od 5.000 kuna. U redovnom trgovanju ostvareno je još 560 tisuća kuna prometa tom dionicom, pri čemu joj je cijena porasla 3,4 posto, na 4.975 kuna. Dionicama Atlantic grupe cijena je, uz promet od 2,1 milijun kuna, pala za 0,9 posto, na 830,11 kuna.

 

Promet veći od milijun kuna prošloga je tjedna ostvaren još i dionicama Janafa, Kraša te Turisthotela. Pritom je dionica Janafa poskupila 0,65 posto, na 4.470 kuna, a Turisthotela za 4,7 posto, na 2.650 kuna, dok je cijena Kraša na tjednoj razini ostala nepromijenjena, na 465 kuna.

 

Prošloga je tjedna pažnju privukla i vijest da je Ina potpisala ugovor o dugoročnom viševalutnom revolving kreditu vrijednom 300 milijuna dolara, koji je realiziran pribavljanjem sredstava na domaćem i međunarodnom tržištu te uključivanjem u transakciju sedam financijskih institucija. Uz promet od oko 630 tisuća kuna, cijena dionice Ine ostala je na tjednoj razini nepromijenjena, na 3.250 kuna. Mršav promet i mirno trgovanje posljedica je, kažu analitičari, političke neizvjesnosti u vezi formiranja vlade.

 

"Investitori i dalje iščekuju što će biti sa sastavljanjem vlade. Prate i zbivanja na inozemnim burzama. Nakon što je ECB u četvrtak dijelom razočarao najnovijim odlukama o monetarnoj politici s obzirom na očekivanja, fokus investitora preusmjeruje se na skorašnje zasjedanje Feda", zaključuje Kovačić.

 

Na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna oštro pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 2,1 posto, dok je frankfurtski DAX potonuo 4,8, a pariški CAC 4,4 posto. Danima su na europskim burzama cijene dionica rasle u očekivanju novih poticajnih mjera ECB-a, no u četvrtak su oštro pale jer je središnja banka razočarala. Doduše, ECB je produžila trajanje programa kupnje obveznica, poznatog kao kvantitativno ublažavanje monetarne politike, za šest mjeseci, do ožujka 2017. godine. No, ulagači su očekivali i povećanje vrijednosti tog programa sa sadašnjih otprilike 1.000 milijardi eura, što se nije dogodilo.

 

S druge strane, na Wall Streetu su cijene dionica prošloga tjedna blago porasle. Dow Jones indeks ojačao je 0,3, a S&P 500 0,1 posto jer su podaci o snažnom rastu zapošljavanja u SAD-u u studenome naveli ulagače na zaključak da je američko gospodarstvo dovoljno snažno da bi izdržalo prvo povećanje kamata američke središnje banke od 2006. godine, što se očekuje polovicom ovoga mjeseca.


 


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ZAGREBAČKA, BURZA, DIONICE