Mojbiz

NOVI ZAJAM: Vlada odobrava HAC-u zaduženje kod EBRD-a od 200 milijuna eura

HAC-u u 2016. godini na naplatu stiže 466 milijuna eura glavnice i 109 milijuna eura kamata kredita, a riječ je o iznosu koji HAC ne može pokriti iz svojih prihoda.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Vlada bi na sjednici četvrtak trebala donijeti odluku da se za godinu dana, do početka 2017., odgodi primjena novog kontnog plana iz Zakona o računovodstvu te dati suglasnost i odobriti državno jamstvo za kredit Hrvatskim autocesta (HAC) kod Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) od 200 milijuna eura.

 

HAC-u u 2016. godini na naplatu stiže 466 milijuna eura glavnice i 109 milijuna eura kamata kredita, a riječ je o iznosu koji HAC ne može pokriti iz svojih prihoda. Stoga je za refinanciranje dijela obveza koje dospijevaju u 2016. godini, odnosno za zatvaranje dospjelih glavnica postojećih kredita komercijalnih banaka, zatražena pomoć EBRD-a koji će HAC-u dati zajam od 200 milijuna eura, na rok od 15 godina. Rok korištenja zajma je dvije godine, a cjelokupni iznos pokriven je državnim jamstvom.

 

Prijedlogom uredbe o izmjenama i dopunama Zakona o računovodstvu koji stupa na snagu 1. siječnja 2016. godine, predlaže se odgoda primjene dijela tog zakona koji se odnosi na jedinstveni okvirni kontni plan. Novi kontni plan bio bi u punoj primjeni od 1. siječnja 2017. godine, čime bi se poduzetnicima tijekom 2016. dalo godinu dana da provedu potrebne pripreme, primjerice promijene računalne programe.

 

Vlada bi među ostalim trebala odlučiti i da se na teret ovogodišnje proračunske zalihe za podmirenje troškova vezanih za zbrinjavanje migranata, kojih je od početka migracijske krize sredinom rujna u Hrvatsku ušlo više od 485 tisuća, odobri ukupno nešto manje od 7 milijuna kuna i to MUP-u, Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje i Ravnateljstvu za robne zalihe.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

kredit, kamate, vlada, hac