Crna kronika

TRAGEDIJA: Najmanje trinaestero migranata, među kojima sedmero djece, utopilo se u Grčkoj

Traje potraga za migrantom koji se vodi kao nestao..

Piše: PolitikaPlus/Hina

Najmanje trinaestero migranata, među kojima sedmero djece, utopilo se u blizini grčkog otoka Farmakonissija kada je potonuo njihov čamac koji je plovio s turske zapadne obale, doznaje se u srijedu od lučke policije.

 

"Manji gumeni čamac potonuo je u noći na srijedu i 29 putnika je palo u vodu; lučka policija je izvukla iz mora 15 ljudi koji su primljeni u bolnicu u Lerosu", rekao je za AFP policijski načelnik.

 

Traje potraga za migrantom koji se vodi kao nestao, navodi isti izvor.

 

Vremenski uvjeti nisu "toliko loši, ali je čamac bio prekrcan, što je čest slučaj", istaknuo je taj čelnik.

 

Vlasti su prvo bile izvijestile o najmanje desetero mrtvih u toj nesreći, jednoj od više desetaka njih koje su se zadnjih mjeseci dogodile u Egejskome moru i u kojima je smrtno stradalo više stotina ljudi.

 

Ova se nesreća dogodila nekoliko sati nakon objavljivanja zajedničkog priopćenja UN-a i Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u kojemu se navodi da je  ove godine u Europu ušao milijun migranata.

 

Velika većina izbjeglica i migranata - više od 821.000 - prošla je kroz Grčku. Njih 816.000 stiglo je morem.

 

U utorak se jedanaestero migranta, među kojima troje djece, utopilo blizu turske obale kada je njihov čamac potonuo u Egejskome moru ploveći prema grčkim otocima.

 

Kako navodi IOM, gotovo 3700  migranata, uglavnom iz Sirije i drugih ratom zahvaćenih područja, poginulo je ili se vode kao nestali ove godine na moru: oko 700 u pokušaju da Egejskim morem dođu u Grčku i gotovo 3000 idući u Italiju preko Sredozemnog mora.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

izbjeglice, brodolom, grčka