Hrvatska

REAKCIJA: Sindikat zdravstva zatečen Mostovim mjerama reforme sustava

'Mjere kojima Mostovci žele reformirati zdravstveni sustav nisu utemeljene na pozitivnim pravnim propisima i mogu opasno zbuniti javnost.'

Piše: PolitikaPlus

Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi objavio je u srijedu priopćenje u kojemu izražava zatečenost javno iskazanim mjerama koje će u postupku reforme zdravstvenog sustava podržati Most.

Mjere kojima Mostovci žele reformirati zdravstveni sustav nisu utemeljene na pozitivnim pravnim propisima i mogu opasno zbuniti javnost, tvrdi sindikat. Kao primjer navode zalaganje za potpisivanje strukovnog kolektivnog ugovora, koji bi, po mišljenju Mosta, trebao zaustaviti odljev liječnika.

"To bi moglo značiti samo jedno - da će im time biti ugovorena neka druga prava koja liječnici još nemaju, a drugi zdravstveni radnici ne zaslužuju. Stoga je vrlo neozbiljna takva izjava, a da ne govorimo o tome da je u suprotnosti s važećim zakonskim propisima", ističe sindikat.

Upozoravaju i da predloženo jačanje domova zdravlja istovremeno ne znači jačanje primarne zdravstvene zaštite jer je "od domova zdravlja, nakon privatizacije 1997., ostao samo naziv ustanove, a primarna razina zdravstvene zaštite odvija se kroz brojne ambulante koje vode privatnici, koji su samo u koncesiji u domovima zdravlja i kojima je teško koordinirati".

U sindikatu ističu da se racionalizacija i financijska stabilizacija sustava ne može provesti spuštanjem pojedinih usluga iz bolnica u domove zdravlja jer se "premještanjem zdravstvenih postupaka iz jedne u drugu ustanovu neće promijeniti činjenica da te usluge obavljaju isti zdravstveni djelatnici, a da cijenu ne određuje razina zdravstvene skrbi, nego HZZO".

Za prijedlog da se sustav zdravstvenog osiguranja i bolničko zdravstvo reformiraju uključivanjem liječnika i udruge poslodavaca u kolektivno pregovaranje kažu da govori "o totalnom nepoznavanju materije i nepoštivanju propisa".

Od svih predloženih Mostovih mjera podržavaju jedino "depolitizaciju zdravstva i strateška ulaganja, ali ne i gradnju novih bolnica". "Pa zar nije javno već godinama prezentirano da imamo previše bolnica. Neće nove bolnice podizati izvrsnost sustava, već ulaganja u postojeći sustav", ističe se u priopćenju koje potpisuje počasna predsjednica sindikata Spomenka Avberšek.     

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

most, sindikat zdravstva, zdravstvo