Tvrtke

POSLOVANJE: HAC-u stiže 581 milijuna eura obveza - osigurana sredstva do travnja

HAC-u u 2016. dospijeva 466 milijuna eura glavnica kredita i 115 milijuna eura kamata.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Hrvatskim autocestama (HAC) u ovoj godini na naplatu stiže ukupno 581 milijun eura glavnica i kamata kredita, a ta tvrtka ima osigurana sredstva za pokriće obveza koje dospijevaju do travnja 2016. godine, doznaje se u utorak iz HAC-a.


 HAC-u u 2016. dospijeva 466 milijuna eura glavnica kredita i 115 milijuna eura kamata po ugovorenim kreditima prema trenutnoj kamatnoj stopi, s obzirom da su svi krediti ugovoreni s promjenjivom kamatnom stopom.

 

HAC za ovu godinu planira i troškove naknada i kamata po kreditima koje treba ugovoriti u 2016. za refinanciranje postojećih kredita, a riječ je o iznosu od 9 milijuna eura, doznaje se iz te tvrtke. 

 

Kako ističu u HAC-u, osigurana su sredstva za pokriće kreditnih obveza koje dospijevaju do travnja 2016. godine, dok za otplate glavnica kredita koje dospijevaju od travnja do prosinca ove godine kompanija treba ugovoriti nove kredite za refinanciranje u ukupnom iznosu od 390 milijuna eura.

 

Zbog toga je, kako navode u HAC-u, tijekom prosinca 2015. raspisan natječaj za nabavu kreditnih sredstava u iznosu od 200 milijuna eura, dok ostatak potrebnih kreditnih sredstava za refinanciranje trebaju ugovoriti do listopada 2016. za otplate glavnica kredita u zadnjem tromjesečju.

  

Za refinanciranje postojećih kredita HAC-a u ovoj godini Vlada je toj tvrtki početkom prosinca prošle godine dala suglasnost i odobrila državno jamstvo za kredit Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u iznosu od 200 milijuna eura, na rok od 15 godina. Rok korištenja tog zajma je dvije godine. 

 

Kamatna stopa na taj zajam je šestomjesečni Euribor plus jedan posto marže, što, po podacima iznijetim na sjednici Vlade 10. prosinca, iznosi oko 1,027 posto. To znači da se na taj način refinanciraju nepovoljne kreditne obveze, koje su primjerice uz kamatnu stopu i iznad 5 posto. Tim zajmom tako neće doći do povećanja zaduženosti, a istovremeno se smanjuje trošak kamata, rečeno je na sjednici Vlade.  

 

No, resorni ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić tada je upozorio i kako će taj zajam biti operativan tek u veljači 2016. godine, jer ugovori s EBRD-om "moraju dva puta doći pred Vladu i jednom pred Sabor",   

 

I Vlada u samom obrazloženju podsjeća kako se za sklapanje ugovora o zajmu s EBRD-om provodi dugotrajan postupak predviđen Zakonom o sklapanju i izvršavanju međunarodnih ugovora, jer međunarodni ugovori koji financijski obvezuju Hrvatsku podliježu potvrđivanju od strane Hrvatskog sabora, pa je bitno žurno pokrenuti postupak ugovaranja zajma. 

 

Naime, svi postojeći krediti HAC-a osigurani su 100-postotnim jamstvom Ministarstva financija pa ako HAC tijekom travnja 2016. ne bude mogao koristiti sredstva EBRD-ovog zajma za nadolazeće kreditne otplate, neispunjenje navedenih obveza povlači za sobom aktiviranje jamstava te plaćanja direktno iz državnog proračuna. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hac, kamate, kredit, poslovanje