Ante Gugo

ISPOD POVRŠINE: Afera s prisluškivanjem Petrova režirana je radi opstanka Milanovića na čelu SDP-a

Cijela ova priča ima elemente dobro režiranog špijunskog trilera.

Piše: Ante Gugo

Ministri Milanovićeve Vlade na odlasku više gostuju na HTV-u u zadnjim danima svog mandata, kad više ništa ne bi trebali odlučivati, nego u vrijeme kad su tek započinjali mandat, pa smo bili žedni informacija o njihovim budućim potezima. Istovremeno, u javnosti se stvara uvjerenje kako je pitanje kontrole nad MUP-om i tajnim službama presudno za budućnost suradnje između HDZ-a i Mosta. Sve to dio je plana o stvaranju izvanrednog stanja u kojem bi se na čelu partije održao Zoran Milanović. 


Svakome tko poznaje metode Ranka Ostojića neće biti nimalo sumnjiva optužba glasnogovornika Mosta Nikole Grmoje o tome da je policijski USKOK nezakonito obrađivao Božu Petrova. Na konferenciji za medije koju je održao Ranko Ostojić izostalo je jedino objašnjenje koje bi moglo rasvjetliti istinu. Da je Ostojić samo najavio kako će unutarnja kontrola MUP-a izlistati sve razgovore mobitelima i fiksnim telefonima djelatnika policijskog USKOK-a kako bi se vidjelo jesu li zadnjih tjedana kontaktirali s nekim iz stranačkih centara moći, te da će se kroz analizu upisa lozinki odobrenja za ulaz u računalni sustav vidjeti na čemu su radili i jesu li imali odobrenje za to, znali bismo da Ostojić stvarno želi istražiti je li čelnik Mosta nezakonito obrađivan. Kako je to izostalo, imamo razloga za pretpostavku da Ostojić skriva istinu.


Za razliku od Bože Petrova, stvarnog prvog čovjeka Mosta koji se opredjelio za suradnju s HDZ-om, Nikola Grmoja radi sve što može da tu suradnju slomi. On bi očito radije u krilo Zorana Milanovića. Međutim, Milanovićev opstanak je upitan. Njemu se u partiji trese stolica. Zato je šef SDP-a stvorio plan o unutarpartijskim izborima u što skorije vrijeme, dok još traje ozračje izvanrednog stanja i dok brojni uhljebi uživaju povlastice državne službe, pa osjećaju i zahvalnost prema njemu. U tom održavanju izvanrednog stanja nimalo mu na ruku ne idu glatki pregovori između HDZ-a i Mosta.

Dodatni razlog za ovakve sumnje jesu i loši alibiji koje je Ostojić pokušavao tražiti u spominjanju nekih bivših čelnika MUP-a. To je retorika još iz vremena Račanove Vlade kad je Ostojić bio ravnatelj policije. Kad je tada otkriveno da je nezakonito formirao tajni odred za posebne operacije koje je, poput prave pretorijanske garde odgovarao samo njemu, opravdavao se na isti način. Opet se pozivao na prošlost, iako je u međuvremenu dokazano da je prošlost, onakva kakvom su je on i njegovi drugovi prikazivali, bila prilično krivotvorena.  Cijela ova priča ima elemente dobro režiranog špijunskog trilera. Na jednoj strani imamo glasnogovornika stranke koji pod svaku cijenu želi biti prvi čovjek iz sjene. 


Za razliku od Bože Petrova, stvarnog prvog čovjeka Mosta koji se opredjelio za suradnju s HDZ-om, Nikola Grmoja radi sve što može da tu suradnju slomi. On bi očito radije u krilo Zorana Milanovića. Međutim, Milanovićev opstanak je upitan. Njemu se u partiji trese stolica. Zato je šef SDP-a stvorio plan o unutarpartijskim izborima u što skorije vrijeme, dok još traje ozračje izvanrednog stanja i dok brojni uhljebi uživaju povlastice državne službe, pa osjećaju i zahvalnost prema njemu. U tom održavanju izvanrednog stanja nimalo mu na ruku ne idu glatki pregovori između HDZ-a i Mosta. Dio politički opredijeljenih medija, među kojima je i uredništvo Dnevnika javne televizije, daju sve od sebe da nas podsjete kako je prošla Vlada bila izvrsna. Svaki dan na televiziji gostuje netko od ministara na odlasku. Kad ih čovjek sluša, mogao bi zaplakati zbog njihovog odlaska. Zajedno s novinarima koji ih ugošćavaju žele poručiti da je nama bilo toliko dobro da toga nismo ni svjesni, pa valjda zato u tome ne znamo ni uživati. Ne znam samo otkud toliki rast javnog duga, tako drastično smanjenje investicija i stranih ulaganja, čak 322.000 blokiranih čiji je dug postao veći od BDP-a... 


Dok ugošćavaju bivše ministre novinari im ne postavljaju niti jedno pitanje o ovim stvarima. Samo slušamo hvalospjeve o prošloj Vladi i dolazimo do zaključka kako ne želimo da nam Zoki ode. Ako već mora otići s premijerske pozicije, onda bi valjda trebao ostati šef partije, pa da što prije u svom štemerskom stilu razdrma ovu suradnju između HDZ-a i Mosta. 


Da se Most ne bi previše približio HDZ-u i da suradnja ne bi predugo trajala, opet se brinu dušebrižnici Milanovićeve budućnosti. Ružica Vukovac, načelnica male općine za koju svjedoci na društvenim mrežama pišu da službeni ručak mostovaca plaća službenom karticom svoje općine, čudom se čudi dogovoru kojeg čelnik Mosta Božo Petrov postiže s predsjednikom HDZ-a Karamarkom. Da ne bi sve ostalo samo na ultimatumu oko MUP-a, Grmoja je sad počeo dovoditi u pitanje i ugovore između države i Crkve. To je priča s kojom je i Milanovićeva Vlada ušla u mandat, ali su brzo utihnuli kad su shvatili što znači pojam „međudržavnih ugovora“. 


To ipak nije ugovor s lokalnom župom o korištenju ledine iza crkve za dječje igralište. Grmoja, za razliku od Milanovića prije četiri godine, jako dobro zna što radi. Unošenje malo nemira u pregovore ne škodi. Dapače, to Milanoviću daje još malo vremena. Međutim, da ne bi pretjerao i previše se udaljio od Bože Petrova, sasvim dobro mu je došlo da bude njegov zaštitnik i da se požali na to kako policijski USKOK nezakonito postupa prema čelniku njegove stranke. 


Ranko Ostojić neće proći neokrznuto u ovoj priči. Pa i sam Božo Petrov je još prije nekoliko mjeseci posvjedočio kako je svjestan da ga nezakonito uhode. Čemu onda sad udar na Ostojića?! Očito je da raste broj nezadovoljnika unutar partije. Sasvim neočekivano, najizraženiji udar na Milanovića došao je iz splitskog partijskog kruga. Ohrabreni otkazivanjem poslušnosti Josipa Leke, počeli su se oglašavati nezadovoljni članovi partije. Najuvjerljiviji je bio splitski gradonačelnik Baldasar. Po informacijama iz samog SDP-a, on uživa podršku Ranka Ostojića koji je bijesan na Milanovića zbog izgubljenih izbora i zato se prestao pojavljivati u javnosti s njim. 


Baš Ostojić i jest bio kandidat splitskih partijaca za novog šefa SDP-a. Grmoja mu je očito pokvario planove. Sve bi to bile samo unutarnje partijske igre da nije pitanja računa li Grmoja da će mu se Milanović u budućnosti odužiti za ovu pomoć? Ako to jest opcija, onda trajanje suradnje između HDZ-a i Mosta nije u njihovim planovima. 

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ante gugo, nikola grmoja, uskok, pnuskok, zoran milanović, ranko ostojić