Hrvatska

MORH: 'Vojni helikopteri pomažu i nakon ukidanja pilot-projekta HHMS-a'

"Nema razloga za zabrinutost jer posade Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) nastavljaju s hitnim medicinskim prevoženjima.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Ministarstvo obrane (MORH) izvijestilo je u ponedjeljak da će vojni helikopteri nastaviti pomagati unesrećenim građanima i turistima i nakon 9. siječnja, kada je završio pilot-projekt Helikopterske hitne medicinske skrbi (HHMS), koji Ministarstvo zdravlja više ne može financirati.


"Nema razloga za zabrinutost jer posade Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) nastavljaju s hitnim medicinskim prevoženjima, kao što su to radile u zadnjih dvadesetak godina", istaknuo je zapovjednik Eskadrile transportnih helikoptera HRZ i PZO bojnik Ante Siniša Kozina.


Cijelo vrijeme imali smo posadu spremnu za polijetanje u najkraćem mogućem roku, a zadnjih mjeseci to smo radili najčešće noću. No, bilo je intervencija i danju, kada civilni helikopteri nisu mogli poletjeti zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta. Posade su osposobljene za medicinske letove i spremne pomoći našim građanima ili gostima u najkraćem mogućem roku. Spremni smo na polijetanje danju i noću i u najsloženijim vremenskim uvjetima, prenosi MORH riječi Kozine.


Hitni medicinski letovi vojnim helikopterima kontinuirano se provode od 1993. godine, a helikopterske posade HRZ i PZO-a u stalnom su 24-satnom dežurstvu u 91. i 93. zrakoplovnoj bazi HRZ i PZO-a, te će nastaviti obavljati hitni medicinski prijevoz sukladno zahtjevima koje uputi Državna uprava za zaštitu i spašavanje, navodi se u priopćenju MORH-a.


Piloti Eskadrile transportnih helikoptera bili su tijekom proteklog vikenda, od 8. do 10. siječnja, angažirani u akcijama hitnog zbrinjavanja troje pacijenata do Kliničkog bolničkog centra Split. Tako je helikopterom Mi-8 MTV u petak u večernjim satima hitnim letom s otoka Korčule prevezena pacijentica, dok su u subotu i nedjelju zbrinuti pacijenti s otoka Hvara i iz Orebića na poluotoku Pelješcu.


Tijekom prošle godine helikopterske posade HRZ i PZO-a imale su ukupno 464 medicinske intervencije, kojima su prevezli 510 pacijenata i više od 1000 osoba iz pratećeg osoblja (liječnički timovi, obitelji stradalih, pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja, itd.) te ostvarili preko 520 sati leta, objavio je MORH.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zdravstvo, HHMS, morh, bolnica