Zdravlje

LIJEK ZA SNIŽAVANJE MASNOĆE: Statini u nekim slučajevima povećavaju opasnost od srčanog udara

STATINI u nekim slučajevima mogu djelovati suprotno - povećati opasnost od infarkta, pokazala je nedavno provedena studija.

Piše: PolitikaPlus

Statini, lijekovi za snižavanje visoke razine masnoća u krvi koji bi organizam trebali zaštititi od srčanog udara, u nekim slučajevima mogu djelovati suprotno - povećati opasnost od infarkta, pokazala je nedavno provedena studija.

 

Znanstvenici tvrde da lijekovi, koje u Velikoj Britaniji uzima oko 12 milijuna pacijenata, mogu utjecati na stvaranje naslaga kalcija u arterijama, što može rezultirati srčanim udarom. Objasnili su da je primarna uloga statina sniziti kolesterol, no tvrde i da statini istodobno blokiraju molekule potrebne za proizvodnju vitamina K koji sprečava kalcifikaciju arterija.


Autor studije objavljene u Expert Review of Clinical Pharmacology, profesor Harumi Okuyama s japanskog Sveučilišta Nagoya, za Sunday Express je rekao: "Prikupili smo dovoljno informacija o kolesterolu i statinima iz brojnih dosadašnjih publikacija te ustanovili da ova vrsta lijeka ubrzava gubitak elasticiteta srednjih i velikih arterija te u nekim slučajevima može dovesti do srčanog udara". I kardiolog Peter Langsjoen iz Teksasa, koautor istraživanja smatra da se "upotreba ovog lijeka ne bi smjela odobriti zbog dugoročno loših posljedica".


Zagovornici uzimanja statina tvrde da lijek uspješno smanjuje razinu kolestorola za 25 do 35 posto, smanjujući na taj način i smrtnost od srčanog udara za 25 posto čak desetak godina nakon uzimanja. Glasnogovornik britanskoga vladinog ureda za lijekove je kazao: "Dobre strane uzimanja statina dobro su poznate. Kao i kod brojnih lijekova postoje nuspojave, no korist od uzimanja statina prevladava kod velike većine pacijenata".


Prošle je godine britanski Državni institut za zdravlje liječnicima opće prakse savjetovao propisivanje lijekova za smanjenje kolesterola svim pacijentima kod kojih je utvrđeno deset posto izgleda za potencijalni srčani udar.


Profesor Gillian Leng, zamjenik ravnatelja Instituta, podsjetio je da su srčani  i moždani udari vodeći uzroci smrti u Engleskoj i Walesu te je pacijentima koji spadaju u rizičnu skupinu preporučio da najprije odbace cigarete, smanje unos količine alkohola u organizam, izmijene prehrambene navike i započnu se baviti tjelovježbom, a tek potom sa svojim liječnikom razgovaraju o uzimanju statina.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

SRČANI UDAR, LIJEKOVI