Regija

REPUBLIKA SRPSKA: Uhićeni hakeri iz BiH dio svjetske kriminalne skupine iznuđivača

Osnovne mete za iznudu su bili iz sektora online kockarske industrije da bi svoje djelovanje poslije proširili i na druge sektore, kao što su financije i zabava.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Policija Republike Srpske uhitila je dvojicu hakera povezanih s međunarodnom hakerskom kriminalnom skupinom te je u zajedničkoj akciji s policijskim agencijama petnaest zemalja svijeta te EUROPOL-om i INTERPOL-om rasvijetlila djela iznuđivanja novca i rušenja računalnih sustava u sklopu napada i sprječavanja pristupa internetu.

 

Kako je u utorak priopćeno iz MUP-a Republike Srpske, u međunarodnoj akciji naziva 'Plejade' otkriveno je da je jedan od dvojice uhićenih, koji pripada kriminalnoj hakerskoj skupini DD4BC, sudjelovao u napadima na više informativnih kuća u BiH.  Za jednu osobu kojoj je određen 30-dnevni pritvor postoji sumnja da je u RS, tijekom posljednje dvije godine, izvršila "DDOS“ napade na internet portale lokalnih informativnih kuća.

 

U koordiniranju operacije rasvjetljivanja ovih kaznenih djela u prostorijama Uprave kriminalističke policije MUPRS-a je uspostavljen Operativni centar, koji su pored predstavnika MUP RS-a činili predstavnici policijskih agencija Velike Britanije, Njemačke, Austrije, EUROPOL-a i SAD-a. Kriminalna hakerska skupina "DD4BC“, čiji su članovi i dvojica uhićenih na području BiH, širom svijeta je izvršavala napade na informacijsko-komunikacijsku infrastrukturu privatnog i javnog sektora.


Nakon izvršenih preliminarnih napada ograničenog trajanja, osumnjičeni su slali iznuđivački zahtjev za isplatu virtualnog novca (Bitcoina). Ukoliko oštećeni u određenom razdoblju ne bi isplatili traženi iznos bitcoina, bili bi izloženi još jačim i dugotrajnijim računalnim napadima. Osnovne mete za iznudu su bili iz sektora online kockarske industrije da bi svoje djelovanje poslije proširili i na druge sektore, kao što su financije i zabava.


Takođe, ova kriminalna hakerska skupina je razvijala softver za iskorištavanje ranjivosti u "BrainWallet“-u, digitalnom novčaniku za bitcoin, kako bi preuzimali virtualni novac.Po navodima MUP-a RS-a u operaciji "Plejade“ su sudjelovale policijske agencije iz Austrije, Njemačke, Velike Britanije, SAD-a, Australije, Francuske, Japana, Rumunjske, Švicarske, Kanade, Irske, Monaka, Grčke, Finske, kao i međunarodne policijske agencije EUROPOL i INTERPOL.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

EUROPOL, HAKERI, BIH, REPUBLIKA SRPSKA, INTERPOL