Hrvatska

KRITIKE: Davor Gjenero: Priopćenje USKOK-a tipičan je politički spin!

'Spin na kome se priopćenje zasniva dodatno povećava sumnju u to da se zloupotreba represivnog sustava doista dogodila.'

Piše: Ivan Klarić

Priopćenje USKOK-a kojim se negira praćenje dr. Bože Petrova tipičan je politički spin, kakvim se tijela javne vlasti, pogotovo ona koja imaju ovlasti ograničavanja sloboda građana, ne bi smjela služiti, kaže nam politički analitičar Davor Gjenero kada smo ga upitali za komentar jutrošnjeg priopćenja Uskoka. 


- Naime, USKOK demantira da se događalo ono za što nitko niti nije tvrdio da se događalo, barem koliko se u javnosti uspjelo razumjeti. Iz Mosta nisu tvrdili niti da su razgovori njihova predsjednika prisluškivani, niti da je netko pratio dr. Petrova, pa čak niti da su izlistavani brojevi telefona što ih je nazivao sa svog mobitela. Tvrdili su samo to da je zlorabljen jedan dio policije, koji je pod izravnom kontrolom ministra, koji predstavlja corpus separatum unutar policije, i za koji se višekratno ponavljala sumnja da je pod izravno partijskom kontrolom i da obavlja prljave poslove u korist režima. Tvrdilo se samo da je uz pomoć informatičkog sustava koji je na raspolaganju tom dijelu policije, bez formalnih naloga, pretraženo je li s telefona dr. Petrova uspostavljana komunikacija s nekim od telefonskih brojeva koji su bili pod policijskim nadzorom, ističe Gjenero i nastavlja.


- Na to pitanje odgovora u USKOK-ovu priopćenju jednostavno nema, a čak i ono o čemu govori to priopćenje, dakle da nije bilo prisluškivanja i izlistavanja poziva s Petrovljeva telefona, u današnjim uvjetima nije nešto čemu se bez ostatka može pokloniti povjerenje. Naime, pod sumnjom je dio policije koji je čvrsto vezan uz USKOK, a osim predstavnika represivne vlasti nitko neutralan ne može provjerit je li ili nije istina ono što USKOK tvrdi. Zato USKOK-ovim priopćenjem nije postignuta nikakva javna korist, oni nije doprinijelo vraćanju povjerenja u represivni sustav, nego spin na kome se priopćenje zasniva dodatno povećava sumnju u to da se zloupotreba represivnog sustava doista dogodila, jasno će naš sugovornik.


- Budući da ranije zlouporabe, na primjer izlistavanje poziva nekadašnjeg šefa obavještajne zajednice, nisku okončane niti kaznama za počinitelje, niti uspostavom zaštitnih mehanizama, valja pričekati da buduća administracija doista uspostavi sustav kontrole nad represivnim aparatom države, a tek tada ćemo možda moći pouzdano znati je li u slučaju Petrov bilo zlouporabe policije, točnije PNUSKOK-a od strane Milanovićeve administracije i njegova šefa represivnog sustava Ranka Ostojića, naposljetku će Davor Gjenero.


Podsjetimo, USKOK je danas objavio rezultate izvida o navodima o praćenju čelnika Mosta Bože Petrova, u kojima stoji da Petrov nije bio praćen.  

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

most, praćenje, božo petrov, pnuskok, uskok, davor gjenero