Mojbiz

OTVORENO: Ivan Lovrinović: 10 milijardi uštede bez rezanja plaća!

Drugi mirovinski stup treba zamrznuti i smanjit ćemo potrebe zaduživanja države za isplatu mirovina.

Piše: PolitikaPlus

Rejting agencije upravo odlučuju o hrvatskom kreditnom rejtingu. Hoće li rasti ili padati? Može li mandatar u Kitzbühlu s guvernerom Vujčićem dogovoriti refinanciranje golemog duga po povoljnijim kamatama? Kakvi nas rezovi očekuju? U HRT-ovoj emisiji Otvoreno gostovali su Josip Budimir (Domoljubna koalicija), Gordan Maras (koalicija Hrvatska raste), Ivan Lovrinović (Most nezavisnih lista) i Boris Pleša (Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika).


„Mandatar je otišao na sastanak kako bi napravio korak i prije sastavljanja Vlade te poslao poruku da misli nešto ozbiljno napraviti, ali to ne znači samo rezanja“, komentirao je odlazak Tihomira Oreškovića u Kitzbühl Ivan Lovrinović. Podsjetio je da je Hrvatska u proceduri prekomjernog deficita i pod nadzorom Europske komisije i istaknuo kako su ove godine nužni zaokreti jer će 2017. u protivnom biti jako teška. Lovrinović smatra da će kreditni rejting ostati isti, jer tek dolazi nova Vlada.  „Na subvencijama se može uštedjeti oko milijardu kuna, ali sve treba preispitati i vidjeti – 10 milijardi kuna rezova moguće je napraviti bez rezanja plaća“, procijenio je. „Drugi mirovinski stup treba zamrznuti i smanjit ćemo potrebe zaduživanje države za isplatu mirovina“, iznio je svoj stav o smjeru reforme mirovinskog sustava.


Josip Budimir fokus fiskalne prilagodbe i uravnoteženja proračuna vidi u rashodnoj strani proračuna. „Fiskalni kapacitet je već preopterećen, porezi su preveliki i za građane i gospodarstvo“, ocijenio je Budimir i dodao da treba maksimalno rasteretiti rad. Budimir također smatra da će porezni obveznici (opet) nastradati od sukoba banaka i Vlade u sporu oko konverzije kredita u švicarskim francima.


„Kada uspoređujete proračun 2011. i danas, vidjet ćete velike promjene“, rekao je Gordan Maras navodeći primjer materijalnih rashoda koji su tada iznoslili trinaest milijardi, dok su danas deset milijardi. „Racionalno upravljanje i ujednačavanje koeficijenata – to su neke od mjera kojima je smanjenje postignuto“, rekao je Maras. Osvrnuo se na reformu mirovinskog sustava koju predlaže Lovrinović i smatra ju štetnom: „Građani znaju da je to njihov novac koji štede kako bi si u budućnosti mogli isplaćivati mirovinu.“


Boris Pleša istaknuo je diskrepanciju između pozitivnih brojki i svakodnevnog života: plaće su državnim službenicima smanjene. „Što se tiče sporazuma o povećanju plaća, situacija je jednostavna: ako se ispune uvjeti, sporazum se aktivira“, rekao je Pleša i dodao da što prije očekuju sastanak s Vladom kako bi o tome raspravili u kontekstu današnje situacije u zemlji.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

rezovi, proračun, ivan lovrinović, uštede