Komentari

KOMENTAR: Darko Marinac: Mediji i terorizam

Klasična trijada terorizma 'teroristi-žrtve-vlast', zamijenjena je kvartetom 'teroristi-žrtve-vlast-masovni mediji'.

Piše: PolitikaPlus

bit terorizma možda je najjasnije izražena u staroj kineskoj uzrečici “ubiti jednoga – uplašiti stotine“, a danas bi mogla glasiti “ubiti stotine – uplašiti milijune. Klasična trijada terorizma “teroristi-žrtve-vlast”, zamijenjena je kvartetom “teroristi-žrtve-vlast-masovni mediji”. Tome bi se sada trebali dodati i novi interaktivni mediji, piše Darko Marinac za portal PRglas.com.


Osnovna svrha terorizma je teror, strah koji se javlja uslijed unesrećivanja i ubijanja ciljanih ili nasumce odabranih ciljeva. Jedna od najgorih pojava  je činjenica kako se teror lako i uspješno komunicira, pa je paradoks činjenica kako uspješna javna komunikacija terora, narušava osnovne društvene vrijednosti.


Mediji su postali glavno bojište u borbi za političku moć jer posjeduju sposobnosti upravljanja, kako percepcijom globalne populacije, tako i lidera. Medijska prezentacija događaja, uključujući i terorizam, ovisi o pristupu izvoru informacija, oblikovanju vijesti, vremenskom ograničenju, uređivačkoj politici sa vrijednosnim i političkim preferencijama, te o obliku i stupnju državne cenzure.


Terorizam od početka razvoja masovnih medija umnožava svoje učinke upravo medijima. I to novinari i urednici i vlasnici medija trebaju jasno raspoznavati. Terorističke organizacije dosežući globalnu javnost putem masovnih medija, pokušavaju povećati svoje sposobnosti i to publicitetom, jer terorizam efikasnije djeluje komunikacijom učinaka, nego razornim sadržajima. Mediji posreduju javnosti strah od terorizma, prijetnje, zahtjeve, ultimatume, ali u užase stradanja kao posljedice terorističkog djelovanja. Mediji i terorizam snažno se privlače.


Terorističkim je organizacijama potreban publicitet što se najjasnije vidi u preuzimanju odgovornosti za terorističke zločine. Štoviše, često je i lažno preuzimanje odgovornosti samo kako bi dospjeli u medije. Analiza vodećih stručnjaka iz područja terorizma D. B. Johnsona i J. P. Martina pokazuju da se u 95 % njihova obraćanja medijima radi o preuzimanju odgovornosti za teroristički napad.


Cijeli tekst pročitajte OVDJE.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

terorizam, darko marinac, mediji