Hrvatska

ODJECI: HHO protiv poluinformacija i 'zveckanja oružjem' između Hrvatske i Srbije

Zašto ne reagira hrvatski državni vrh?

Piše: PolitikaPlus

Hrvatski helsinški odbor (HHO) priopćio je u petak da je već postojeće tenzije između Hrvatske i Srbije zadnjih tjedana povećala najava da će novo raketno oružje nabaviti Hrvatska i, posljedično, Srbija, upozorivši na moguće posljedice površnog baratanja poluinformacijama, kako se jednog dana ne bismo morali baviti istraživanjem novih ratnih zločina koji bi mogli nastati kao posljedica novog naoružavanja.


"'Zveckanje oružjem' zaoštrilo je političku retoriku na objema stranama, pa smo svakodnevno svjedoci izmjenjivanja sve ratobornijih poruka“, priopćio je HHO, navodeći kako se ne smije zaboraviti da su svim oružanim sukobima prethodili oni verbalni, pogotovo na našim prostorima "gdje riječ ubija jače od metka".


Zapaljive poruke uznemiruju javnost u objema državama


HHO-a navodi kako bi o toj činjenici morali voditi računa svi, pogotovo mediji koji nekritičkim ili neprovjerenim, ali zapaljivim porukama mogu itekako uznemiriti javnost u objema državama.


Zadnji primjer takvog neprofesionalnog ispada je emisija HRT-a "Otvoreno" u kojoj je sudjelovao notorni Miroslav Lazanski, jedan od vodećih velikosrpskih glasnogovornika mržnje tijekom rata i nakon njega, kažu u HHO-u.


Smatraju da je poziv Lazanskom, koji je svojim nastupom samo iritirao najveći dio hrvatskog gledateljstva, ne samo provokacija nego i uvreda hrvatskim građanima.


"Time je još jednom razobličena protudemokratska uređivačka politika HRT-a, kroz koju se provlači naopaki način govora o proteklom ratu. HRT ne može ne voditi računa o žrtvama koje su svojim djelovanjem prouzročili i takvi kao što je Lazanski", poručuje HHO.


Na zaoštravanju Hrvatske i Srbije profitira Rusija


HHO ističe da se kao nevladina organizacija u osnovi ne bavi temom naoružavanja, osim u kontekstu ugrožavanja ljudskih prava pojedinaca, etničkih zajednica i cijelih naroda. No, u ovom slučaju smatraju da plasiranjem informacija o naoružavanju i na njima zaoštrenim političkim porukama nisu profitirale ni Hrvatska niti Srbija nego Rusija.


"Nervozno reagiranje Rusije na pristupanje Crne Gore NATO savezu i podizanje 'na noge' dijela tamošnje javnosti, kao i hitno nuđenje vojnih i oružanih usluga Srbiji govori da je 'vruća' razmjena političkih poruka između Hrvatske i Srbije, objektivno gledano, išla na ruku jedino Rusiji i njezinoj namjeri da se snažnije vrati i učvrsti svoju poziciju na Balkanu", ocjenjuje HHO.


U toj zaoštrenoj retorici stradale su, kao i obično, činjenice jer su informacije o nabavci dalekometnih raketa za hrvatske oružane snage zasad samo puka medijska naklapanja bez čvrstog uporišta, plasirana iz hrvatskog državnog vrha.Zašto ne reagira hrvatski državni vrh


Tu informaciju kao čvrstu činjenicu nije do sada potvrdio ni opovrgnuo nitko iz službenih političkih krugova, pa se čini da je posrijedi tek najnoviji spin.


U HHO-u se pitaju kome u hrvatskom državnom vrhu odgovara plasiranje tako paušalnih i nepreciznih informacija, pogotovo kad je riječ o mogućim sporazumima koji još nisu definirani.


"Zašto ni Ministarstvo obrane niti Glavni stožer HV-a nisu dosad već demantirali ili potvrdili ova medijska naklapanja? Također, postavlja se pitanje kako to da na ove uznemirujuće informacije nije reagirala Predsjednica Republike, kao vrhovna zapovjednica oružanih snaga", pita se HHO.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

SRBIJA, HRVATSKA, HHO, ORUŽJE