Mojbiz

POZNATI DETALJI: Konferencija u Kitzbühelu: Evo što su vjerovnici poručili Oreškoviću

'U razgovoru s njim smo dobili dojam da je to čovjek koji želi poslovati, dobro je prihvaćen među vjerovnicima.'

Piše: PolitikaPlus

Glavni ekonomist Unicredita i organizator konferencije u Kitzbühelu Erik Nielsen za HRT je otkrio o čemu su bankari i međunarodni ulagači razgovarali s mandatarom Tihomirom Oreškovićem.


Na upit je li Orešković hrvatski Mario Monti, kazao je: "Ne, nije novi Mario Monti, u razgovoru s njim smo dobili dojam da je to čovjek koji želi poslovati, dobro je prihvaćen među vjerovnicima", kazao je.


"Ništa nam nije obećao, bio je jasan da je ovdje došao slušati i doznati u što su vjerovnici zainteresirani i upoznati se s njima. Nismo niti očekivali od njega da nam išta obećaje", dodaje.


"Glavna poruka koju smo mu prenijeli je bila da mora postaviti nekoliko ključnih načela za napredak gospodarstva. Ulagači su tražili da pokaže konkretne mjere kojima će smanjiti rast javnog duga. Investitori su tražili znakove i mjere koje će dovesti do toga. On se tijekom krize skoro udvostručio. Za to ne treba mnogo.


Drugo, poručili smo da se ne treba intervenirati niti uplitati u monetarnu politiku.


Treća točka, jako važna, jer raste zabrinutost zbog političke orijentacije Poljske i Mađarske, bila je da Orešković bude jasan po pitanju koliko je Hrvatska bliska u EU. S obzirom na njegovu pozadinu, nije mogao dati jasan odgovor na to pitanje", kazao je Nielsen. 


Govoreći o mogućnosti reprogramiranja hrvatskih dužničkih obveza, kazao je da se o tome uopće nije govorilo.


"Pokušajte to reći ljudima kod kojih ste zaduženi. Investitori ne žele konsolidaciju dugova. Nitko to nije mogao ni zamišljati niti je to itko spominjao", zaključio je.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vjerovnici, Erik Nielsen, tihomir orešković