Znanost

UPOZORENJE: Stephen Hawking: Čovječanstvu prijete opasnosti koje je samo stvorilo

Nuklearni rat, globalno zatopljenje i genetski modificirani virusi među prijetnjama su koje posebno ističe taj slavni britanski astrofizičar.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Čovječanstvu prijete rizici od niza opasnosti koje je samo izazvalo, upozorava profesor Stephen Hawking.


Nuklearni rat, globalno zatopljenje i genetski modificirani virusi među prijetnjama su koje posebno ističe taj slavni britanski astrofizičar, piše BBC u utorak.


Kaže da će napredak znanosti i tehnologije dovesti do "novih načina zbog kojih će stvari krenuti u krivom smjeru".


Hawking je to rekao odgovarajući na pitanja publike na tradicionalnim predavanjima o istraživanjima crnih rupa koja se prenose na radiju BBC.


Profesor s Oxforda procjenjuje da bi se čovječanstvo moglo spasiti ako uspije osnovati kolonije na drugim planetima. 


"Iako je mogućnost goleme katastrofe na Zemlji u idućim godinama prilično mala, ta opasnost raste iz godine u godinu i gotovo će se sigurno dogoditi za nekoliko tisuća godina", ističe Hawking.


"Dotada bismo se trebali proširiti svemirom, na druge zvijezde, kako katastrofa na Zemlji ne bi ujedno bila i kraj ljudske rase", dodao je.


"Ipak, samoodržive kolonije u svemiru nećemo moći podići u idućih nekoliko stotina godina, pa dotad trebamo biti jako oprezni", rekao je Hawking.


Upitan što bi savjetovao mladim znanstvenicima, jedan od najvećih svjetskih znanstvenika rekao je da bi trebali zadržati znatiželju o "našem golemom i složenom svemiru".


"Iz moje perspektive, bilo je divno živjeti i provoditi istraživanja u teorijskoj fizici. Nema ništa bolje od toga kada otkriješ nešto što nitko prije tebe nije otkrio", istaknuo je.


Upozorio je i da buduće generacije znanstvenika moraju biti svjesne kako znanstveni i tehnološki napredak mijenjaju svijet te pomoći javnosti da ih bolje razumije.


"Važno je osigurati da te promjene idu u pravom smjeru. U demokratskom društvu to znači da svatko treba imati osnovno razumijevanje o znanosti kako bi mogao donijeti informirane odluke o budućnosti", poručio je Hawking. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

svijet, Stephen Hawking, zemlja