Hrvatska

OBRANA: Ivo Sanader poručuje: Nemam ništa s kupnjom Planinske

Ni u pokušaj kupnje Planinske od strane Hrvatskih šuma, a niti kasnije u kupnji putem leasinga od strane Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Bivši premijer Ivo Sanader ustvrdio je drugog dana iznošenja svoje obrane Sanader u slučaju Planinska da nema ništa s kupnjom sporne nekretnine i da nije involviran u transakciju od koje je, prema tvrdnjama Uskoka, primio 17 milijuna kuna "provizije".


"Nisam ni na koji način bio involviran u tu transakciju. Ni u pokušaj kupnje Planinske od strane Hrvatskih šuma, a niti kasnije u kupnji putem leasinga od strane Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva", kazao je Sanader u petak na zagrebačkom Županijskom sudu.


Dodao je da je istina upravo suprotna od onoga što tvrdi optužnica i tužiteljstvo, odnosno da je  zabranio kupnju Planinske kad je prvi put čuo, za tu ideju. "To nije bilo ni od Stjepana Fiolića niti od bivšeg ministra Petra Čobankovića, a niti od bivšeg predsjednika uprave Hrvatskih šuma Darka Beuka", rekao je Sanader.


Kazao je i da  je prvi put za ideju da Hrvatske šume žele kupiti zgradu u Paninskoj čuo od predsjendice Sindikata Hrvatskihr šuma Gordane Colnar, koja mu je poslala pismo u vladu. No, do tog pisma, kako tvrdi, više nije moguće doći, jer ono nije u spisu, "a trebalo bi biti".


Zaključio je i da su potpuno neistinite Uskokove tvrdnje da mu je Fiolić nakon prodaje Planinske dao novac.


Ponovio je i da je optužnica rezultat Uskokovih pritiska na ucijenjne ljude koji su trebali teretiti Sanadera, u zamjenu za "guljenje krumpira".


U slučaju Planinska Sanader je optužen da je primio 17 milijuna kuna "provizije" nakon što je Čobankovićevo ministarstvo 2009. kupilo zgradu od tvrtke bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika i vlasnika mesnica Stjepana Fiolića koji je priznao da je bivšem premijeru odnio novac u kutiji za hrenovke. 


Osim Fiolića, koji unatoč priznanja o podmićivanju bivšeg premijera s njim dijeli optuženičku klupu, sve je optužbe u ovom slučaju priznao i Čobanković pa je nakon nagodbe s tužiteljstvom osuđen na rad za opće dobro. 


U prilog tvrdnji da ga je Čobanković bio prisiljen teretiti Sanader je kazao da je pred sudskim vijećem čitao odgovore iz bilježnice po redosljedu koji je dogovorio s Uskokom".


"Na pripremnom razgovoru Uskok mu je napisao pitanja i sugerirao odgovore. Kako to znamo – tako što  je moj odvjetnik uz dopuštenje sudskog vijeća zatražio uvid u Čobankovićevu bilježnicu pri čemu je to i konstatirao. Predstavnik Uskoka je točno postavljao pitanja po redosljedu onome kako  ih je Čobanković u bilježnici imao. Za tu predstavu je Čobanković, za priznanje svoje navodne krivice, dobio onu već u javnosti dovoljno poznatu kaznu da nekoliko mjeseci guli krumpire", zaključio je bivši premijer. 


Uz Sanadera i Fiolića na optuženičkoj je klupi i Mladen Mlinarević, čija je tvrtka Inžinjerski biro, prema Uskokovim tvrdnjama, udvostručila vrijednost nekretnine u Planinskoj prije nego što ju je otkupilo Čobankovićevo ministarstvo.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

IVO SANADER, PLANINSKA