Mojbiz

ZAHTJEV: SSSH traži hitan sastanak s premijerom Tihomirom Oreškovićem

'Neugodno nas je iznenadilo da nekoliko prioriteta iz Vaše programske prezentacije, kao i iz Ključnih smjernica reformske Vlade, a posebice iz programa koji je za HDZ pisao njemački IFO institut, značajno odstupa od Platforme SSSH i stavova koje je HDZ zastupao tijekom predizborne kampanje.'

Piše: PolitikaPlus

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) zatražio je u utorak hitan sastanak s premijerom Tihomirom Oreškovićem kako bi razjasnili nedoumice oko njegova programa i programa koji je za HDZ izradio njemački IFO institut, budući da se u sindikatu boje da bi nova Vlada mogla smanjiti radničkih prava.


Neugodno nas je iznenadilo da nekoliko prioriteta iz Vaše programske prezentacije, kao i iz Ključnih smjernica reformske Vlade, a posebice iz programa koji je za HDZ pisao njemački IFO institut, značajno odstupa od Platforme SSSH i stavova koje je HDZ zastupao tijekom predizborne kampanje, ističe SSSH u pismu Oreškoviću.


Radi se, prije svega, o preporukama IFO-a da se u Hrvatskoj uvedu mini poslovi po uzoru na Njemačku, smanji cijena rada za 10 posto, smanje plaće u javnom sektoru, a produlji radni tjedan u privatnom sektoru i radni vijek, uz destimuliranje ranijeg umirovljenja i invalidskih umirovljeničkih prava, te ograniče naknade za nezaposlene na šest mjeseci.


U vezi toga SSSH predlaže Oreškoviću žurno održavanje bipartitnog sastanka na kojem će uže rukovodstvo SSSH imati prilike postaviti mu pitanja i dobiti konkretne odgovore. 


SSSH je također nezadovoljan što se u njegovu programu uopće ne spominje socijalni dijalog, koji bi trebao biti jednom od najvažnijih demokratskih vrednota društva i ključni uvjet održivog i uravnoteženog društveno-ekonomskog razvoja.


Stoga traži da Vlada u što kraćem roku imenuje svoje članove Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) i sazove sjednicu GSV-a na kojoj bi socijalne partnere upoznala sa ciljevima razvoja, planiranim reformama i načinom uključivanja socijalnih partnera, te saslušala njihova stajališta i prijedloge.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

tihomir orešković, sindikati, sssh