Komentari

BLOG: Ankica Mamić: Bez komunikacije nema transformacije

Puno je optimizma, ali i pesimizma kada se govori o očekivanjima od novog mandatara i njegovog tima.

Piše: Ankica Mamić

Hrvatska je ovog petka, dva i pol mjeseca nakon izbora, konačno dobila Vladu. Komentara je očekivano jako puno, a mišljenja su podijeljena. Puno je optimizma, ali i pesimizma kada se govori o očekivanjima od novog mandatara i njegovog tima, piše u novom blogu Ankica Mamić.


Među pesimistima prevladava mišljenje da Hrvatska nije spremna za premijera bez političkog iskustva, a Tihomiru Oreškoviću najviše se zamjera da je državu poistovjetio s kompanijom te „blagoslovio“ izbor pojedinih ministara koji su se svojim izjavama ogriješili o temeljne vrijednosti utkane i u Ustav RH.


Velike je polemike izazvala i  premijerova prezentacija u Saboru u kojoj je sažeto iznio svoju  „Strategiju transformacije Hrvatske“. Neki su ju ocijenili lošim seminarskim radom, nedorečenom i manjkavom, dok su drugi pohvalili što se u svom govoru koncentrirao na ekonomska pitanja i financije, jer je smanjenje duga i rješavanje financijskih problema preduvjet za bilo što drugo.


Činjenica je da su nas Oreškovićevi prethodnici navikli na drugačiji pristup predstavljanja kolegama u Saboru i izlaganja s puno širim krugom tema i područja, među kojima su i ona političke, socijalne i ideološke naravi. Nažalost, živopisne rasprave koje pamtimo iz  prethodnih saziva Sabora, prečesto su se pretvarale u prepucavanja bez smisla i rezultata.


Mnogi su ostali zatečeni i činjenicom da Tihomir Orešković u Saboru nije odgovarao na replike i pitanja zastupnika, nego se u završnom izlaganju nakon izglasavanja povjerenja Vladi, kratko osvrnuo na neka od onih koje je smatrao bitnim.  Tada je u jednoj rečenici jasno dao do znanja što misli o raspravama u kojima se 2016. godine još uvijek spominju ustaše i partizani te odredio fokus svoje buduće komunikacije sa zastupnicima u Saboru.


Puno je argumenata koji idu u prilog i onima koji kritiziraju i onima koji pohvaljuju. Međutim, Hrvatska je trebala i tražila promjenu pa je fer dati priliku da probamo drugačije.


Tihomir Orešković nije političar, ali iz onoga što je prezentirao u Saboru pokazao je da je politika za njega mjerljiva disciplina, s obzirom da je u svojoj viziji Hrvatske do 2020. godine postavio upravo takve, mjerljive ciljeve, kada govorimo o gospodarskom rastu, konkurentnosti i kvaliteti života građana.  To je hrabro i vrlo obvezujuće. Svjestan je riječi koje je izgovorio i odgovornosti koje je preuzeo. Stoga želim vjerovati da neće imati milosti za one ministre iz netom predstavljenog tima, koji će dragocjeno vrijeme i povjerenje koje im je ukazano, olako trošiti na predstave za javnost i politički folklor. Neki su, nažalost, već prve dane mandata krenuli u tom smjeru.


U prezentaciji Tihomira Oreškovića u Saboru ohrabrujuće je i to što je među glavnim aktivatorima za ostvarenje postavljenih ciljeva istaknuo i jasnu komunikaciju u svakoj fazi, kako bi građani znali što se i zašto radi te kako će to utjecati na njihov život sada i u budućnosti. Nažalost, ta je komunikacija u mandatu prethodne vlade izostala.


Ispunjenja zacrtanih ciljeva bez teških i nepopularnih odluka neće biti. Stoga je jasna, transparentna i dosljedna komunikacija imperativ kako ne bi izostala ključna podrška, a to je podrška i razumijevanje građana čijih se života te i takve odluke tiču.


Bez komunikacije nema uspjeha u politici! Sve politike nužno je komunikacijski oblikovati kako bi ih čuli i razumjeli oni do kojih je cilj doprijeti.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

tihomir orešković, vlada, ankica mamić